NRK Meny
Normal

For kaldt til at biene hans formerer seg

Planen til birøkter Anthony Jackson var å dele opp bikubene sine og doble bestanden i hagen. Men biene har bare summet ut av kuben tre ganger denne kalde sommeren.

Birøkter Anthony Jackson på Klepp i Rogaland

Biene i kuben hos Anthony Jackson har stort sett holdt seg inne i kuben i dag. Det blir det hverken formering, pollinering eller særlig mye honning av.

Foto: Ine Eftestøl/NRK

– Biene kommer ikke ut og flyr når det er under tolv grader, og det har det nesten vært i hele sommer, sier Anthony Jackson.

Han er birøkter og holder til på Klepp i Rogaland. Der har det vært en veldig dårlig sommer for biene.

– Det har jo bare vært tre dager med over 18 grader. Når biene da endelig kommer ut er det nesten ingen ting å spise. Blomstene gir ikke fra seg nektar eller pollen før det er 17–18 grader, sier han.

Anthony Jackson

Anthony Jackson er kursholder i birøkting på Jæren.

Foto: Ine Eftestøl/NRK

– Målet blir at de overlever

Når biene ikke kommer ut, og de ikke finner noe særlig mat betyr det at de heller ikke formerer seg.

– Det betyr at jeg ikke klarer å utvide, dele kubene og lager nye samfunn. Vi er desperate etter å ha mer bier i Norge. Vi har til tider flere nye birøktere enn nye bikuber. I dette været klarer vi ikke å formere dem og lage flere biesamfunn, sier Jackson.

For ham er nemlig ikke birøktingen kun en hobby. Han holder kurs, og hadde håpt å selge noen av årets nyoppstartede kuber til nye birøktere.

– Men jeg har ikke klart å lage en eneste ny kube, sier han.

Birøkter Anthony Jackson på Klepp i Rogaland

Jackson får lite honning fra bikubene i år på grunn av det kalde været.

Foto: Ine Eftestøl/NRK

Flere har humlehotell i hagen

Men at birøkteren på Jæren ikke har klart å øke biebestanden i hagen sin er ikke hovedsakelig et problem for ham. Det er over ti år siden forskerne slo fast at verdens bier dør i hopetall, og nå er de utrydningstruet. Mange peker på sprøytemidler som årsaken.

– Dør de ut blir det veldig lite mat på bordet. Uten pollinering blir det ingenting. Det er veldig viktig at vi tar vare på biene og at de får formere seg i gode forhold, sier Jackson.

Og det er det stadig flere som blir med på. Mange har de siste årene bygget humle- og biehotell i hagen.

– Folk blir mer miljøbevisste. Spesielt unge i 20- og 30-årene har forstått at vi må gjøre noe, og at vi trenger biene for å få mat på bordet, sier han.

Venter til neste sommer

Denne dårlige sesongen er likevel ikke kritisk for biene som allerede holder til i bikubene hans på Jæren.

– De norske brune biene er tøffe, og tåler mye. I år handler det om å få honning, og passe på at de overlever slik at de klarer å formere seg neste år, sier Anthony Jackson.