For få sikkerhetssjekker russebilen

Guttegjengen på russebilen "Gun Rack Phekk" har ikke fått russebilen sin sjekket. NAF tilbyr gratis sikkerhetssjekk av russebilene, men opplever at svært få russ benytter seg av tilbudet.

Russebil

Nikolai Skorpe Asprong, Vebjørn Selstad og Alexander Bergsland Finsnes har ikke sikkerhetssjekket russebilen sin. Likevel mener de at bilens standard er god etter å selv ha gått gjennom NAF sin sjekkliste.

Foto: Silje Foss Langeland / NRK

– Russen er redde for å komme hit fordi de kan miste russebilen sin, sier Eva Hetland Fykse, kontorleder i Norges Automobil-Forbund (NAF) Stavanger og omegn.

Hos NAF kan russen komme inn med bilene og bussene sine for å få dem sikkerhetssjekket. Til tross for at dette er helt gratis, opplever Hetland Fykse at for få russ benytter seg av tilbudet.

– Jeg tror ikke markedsføringen er god nok, russen får ikke informasjon om dette internt. Hovedgrunnen er likevel rett og slett at de er redde for å miste russebilen sin, den vil de ha uansett pris, sier hun.

– Vi har bare èn vindusvisker

Bilene får sikkerhetssjekk på blant annet bremser, dekk, varsellamper og lys.

– Ujevne bremser har vi garantert, men bilen bremser greit. Vi har heldigvis ingen varsellamper som lyser, håndbrekket fungerer bra og vinduene har ingen farlige sprekker, sier russ Alexander Bergsland Finsnes.

Russebil

Jens Kristian Hognestad, Michal Taraldset, Vebjørn Slestad og Alexander Bergsland Finsnes jobber med å få på plass en stor plastbit som falt av på baksiden av russebilen. Heldigvis fikk de sparket og dyttet den på plass igjen.

Foto: Silje Foss Langeland / NRK

Han går gjennom sjekklisten fra NAF sammen med de andre på russebilen "Gun Rack Phekk". De har ikke sjekket sin egen russebil hos NAF, men kom frem til at de er fornøyde med bilens standard, selv om det var et par ting å sette fingeren på.

– Vi har bare èn vindusvisker akkurat nå, den falt av i går så vi skal kjøpe ny med en gang. Lydsignalet eller hornet er litt slapt, men det virker, sier han.

Tror dere at dere hadde bestått sjekken til NAF?

– Lett, sier Skorpe Aasprong med bekreftelse fra de andre.

Mer bevisst på sikkerhet

– Jeg visste ikke at det fantes gratis sjekk for russen, jeg trodde det kostet penger, sier russ Nikolai Skorpe Aasprong.

Guttene i bilen har alle inntrykk av at russen ikke bryr seg spesielt mye om sikkerheten.

– Man blir så gira og det er altfor mye kjekt som skjer, så man glemmer ofte sikkerheten, sier Skorpe Aasprong.

Til tross for at NAF opplever at få russebiler kommer for gratissjekken, mener både Gjensidige forsikring og If skadeforsikring at russen har blitt mer bevisst på både risiko og skadeforebygging.

Russebuss

Allerede fredag formiddag ble en av russebussene som ankom Kongeparken tauet bort av Falck.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

I følge Gjensidige forsikring opplever de at russen er mer opptatt av sikkerhet i forhold til seg selv, andre og den tekniske standen på russebilene enn tidligere.

– Det som er viktig for russen fremover er at de sikrer seg godt under kjøreturen, og at bilen de kjører eller sitter på i er godkjent og i god teknisk stand. I tillegg er det viktig at sjåføren er edru, holder fartsgrenser og holder seg unna mobilbruk i fart, sier Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige forsikringsselskap.

Guttene på russebilen er enige i at sikkerhet er viktig, men tror ikke at russen bryr seg spesielt mye om det.

– Det er veldig viktig med sikkerhet i bilen. Alt må være på stell for at vi skal få den godkjent, sier russ Skorpe Asprong.

– Men vi sjekket den selv før vi kjøpte den. Vi så at den hadde belter, prøvekjørte den for å se om noe skurret og sjekket at den ikke hadde blitt kræsjet før, sier Bergsland Finsnes.

123 ansvarsskader i fjor

I fjor registrerte forsikringsselskapet If 123 ansvarsskader med russebiler og russebusser. Det er 21 flere skader enn året før.

I følge If kom erstatningsutbetalingene på 1,6 millioner kroner i fjor. Skadene fordelte seg på 113 russebiler og ti russebusser. Ti av skadene var i tillegg personskader.

– Vi oppfordrer alle russ til å vise forsiktighet i tiden fram mot 17. mai, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If.