Hopp til innhold

Folk plikter å hjelpe – velger i stedet å fotografere

Både politi og ambulansetjeneste opplever stadig at folk stopper opp og tar bilder i en ulykkessituasjon. Dette er både respektløst, og fører til farlige situasjoner.

Kollisjon på motorveien

En kollisjon på E39 mellom Sandnes og Stavanger førte til farlige situasjoner i motsatt kjørefelt på grunn av filming.

Foto: Ronny Hjertås

– Du kan se for deg en person som ligger skadet. Mens vi hjelper vedkommende, så kommer folk til stedet og filmer både ansiktet og det som blir sagt, forteller ambulansearbeider Marianne Lindé.

Siden 1995 har hun hatt som jobb å redde folk i nød.

Nå merker hun at flere og flere dokumenterer ulykker fremfor å bistå med hjelp.

– Min erfaring er dessverre slik at folk er mer opptatt av å filme. Det er kanskje ikke vondt ment, men folk har en plikt til å hjelpe.

Selfie-bildet gikk verden rundt

Tidligere i vår gikk et bilde fra den norditalienske byen Piacenza verden rundt. En ung mann tar en selfie av en kanadisk kvinne som er påkjørt av toget og får medisinsk behandling. I januar skjedde det samme i Oslo.

20180605_zaf_r103_001.jpg Italy, Piacenza: A young man poses for a Selfie in front of a Canadian woman who has been struck by a train

Både her i Italia og i Norge tar folk bilder av ulykker i stedet for å hjelpe.

Foto: Giorgio Lambri/Ropi / Zuma Press

En kvinne satt fastklemt i en trafikkulykke, men istedenfor å hjelpe henne tok folk bilder. Også i Sverige har det vært lignende eksempler, det politiet gikk ut og kritiserte publikum etter hendelsen.

Ved inngangen av 2018 ble den svenske loven skjerpet. Det er ikke lenger lov for privatpersoner å ta bilder av ulykker der involverte mennesker synes.

Også her i landet ønsker Ambulanseforbundet et lignende forbud.

Risikerer fengselsstraff

– Første prioritet er å hjelpe på et skadested, sier førsteamanuensis i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, Bjørn Ivar Kruke, som også har skrevet en kronikk om temaet.

Bjørn Ivar Kruke

Bjørn Ivar Kruke er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger

Foto: NRK

Han mener det har blitt et problem at publikum prioriterer feil.

– Det er flere eksempler på dette nå. Og det er faktisk slik at hvis man unnlater å hjelpe personer, i situasjoner der man selv ikke er i fare, så kan man straffes med fengsel om personen dør, forklarer han.

Ifølge Straffeloven § 287 heter det at man kan straffes med bot eller fengsel inntil seks måneder.

– Det er en endring i samfunnet. Folk har et stadig større behov for å dokumentere det vi driver med. Når vi spiser middag, går på fjelltur og er med venner og familie, eksemplifiserer han.

Tar bilder fra førersetet

De aller fleste av oss går rundt med en mobiltelefon på oss. Politiet mener dette er en av grunnene til økningen av folk som filmer og tar bilder ved ulykkessted.

– Vi opplever at folk tar bilder i det de passerer åsteder for trafikkuhell, og det hender folk fotograferer når de selv kjører, sier seksjonsleder for innsatsledere i Sør-Vest politidistrikt, Vidar Olsen.

Vidar Olsen

Vidar Olsen i Sør-Vest politidistrikt. Politiet mener det er mer vanlig at folk tar bilder, enn selfies, men har ingen statistikk på dette.

Foto: Anders Fehn / NRK

Politiet har hatt oppdrag der de selv må gripe inn overfor personer som filmer. Olsen sier enkelte viser liten respekt og forståelse for den skaddes situasjon.

Han har selv opplevd en hendelse på E39 som kunne blitt trafikkfarlig for andre på veistrekningen.

– Det er midtdeler på veien, men det oppstod kø og potensielt farlige situasjoner i motsatt retning, fordi folk tok bilder og filmet