Hopp til innhold

Oppdaget disse uvanlige insektene på Jærstrendene: – Aldri sett slike før

Flere turgåere har lagt merke til store mengder av dette insektet på strendene langs Jærkysten. Dette kan de mystiske insektene være.

Insekt på Jærstrendene

Anne Gro Kristensen oppdaget disse rare insektene på flere ulike strender på Jæren. Det var så mange spredt utover stranden at det var umulig å telle.

Foto: Anne Gro Kristensen

Anne Gro Kristensen fra Bryne går ofte turer langs strendene på Jæren. For et par dager siden oppdaget hun og mannen at det lå store mengder med insekter i sanden.

Nesten alle var døde, men noen kravlet rundt.

Kristensen tok seg tid til å studere de små vesenene.

– De har føtter, et slags snuteskaft og vinger, sier Kristensen.

Også på de neste turene sine har de lagt merke til de samme insektene.

Insekt på Jærstrendene

Det var store mengder av insektet på Jærstrendene.

Foto: Anne Gro Kristensen

– De ligger flere plasser langs Jærkysten. Vi har sett de på Kvalbeinstranden, Orrestranden og Borestranden. Jeg lurer veldig på hva det kan være og hvor de kommer fra, sier hun.

Det er snakk om så mange at det er umulig å telle dem for å få en oversikt. Verken Kristensen eller mannen har sett insektene før.

Anne Gro Kristensen

Anne Gro Kristensen er mye på tur langs Jærens mange strender. Men insektene hun så denne uken har hun aldri sett der før.

Foto: Privat

– De kan selvsagt ha vært på strendene tidligere, uten at vi har lagt merke til dem. Men vi har aldri sett de ligge sånn. Kan de ha blitt skylt i land med bølgene? Det må være forholdsvis nytt at de dukker opp på den måten, sier hun.

Mange ulike typer

Også Rainer Kaehler fra Bryne har sett de samme insektene på sine strandturer.

– Jeg har ikke sett slike før, og jeg går en del tur i området. De fleste var døde, men jeg fikk filmet en liten tøffing som rørte på seg, sier han.

Knut Henrik Dagestad i Statens naturoppsyn forteller at han jobber mye på Jærstrendene. Han har sett de mystiske insektene før, men aldri i så store mengder.

– Det ser ut som voksne løvteger. Sannsynligvis grønnløvteger.

Han forteller at det finnes mange forskjellige typer teger. Løvtegene er rundt en centimeter lange, og har et slags sugerør ved munnpartiet som de bruker til å drikke næring fra plantene de lever på.

Knut Henrik Dagestad

Knut Henrik Dagestad i Statens naturoppsyn sier at det ikke er normalt å se så store mengder løvteger på strendene, da de normalt lever i skogen.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Det finnes teger som lever i strandkanten, men det gjør ikke akkurat disse, sier Dagestad.

Hører ikke til på stranden

Løvtegene lever vanligvis i områder med skog.

– Du kan ofte se dem når du plukker blåbær. Vanligvis lever disse i vegetasjon, som bjørk for eksempel.

Det er derfor ikke normalt å se disse på stranden.

Han tror likevel det er en naturlig årsak til at tegene er på Jærstrendene.

– Voksne teger kan fly langt for å spre seg. Det som mest sannsynlig har skjedd, er at de har flydd over åpent hav og falt ned, og så har de drukna. Deretter har vind og bølger dratt de inn mot stranden.