NRK Meny
Normal

Den manusløse lydboka er vel i havn

I seks timer lørdag leste NRK-programlederne Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland inn ei lydbok, uten manus. Se utdrag av stuntet her.

NRK Rogalands Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland med lydbok-stunt

Per Øystein Kvindesland

Per Øystein Kvindesland er opptatt av at tissepauser vil følge kaffepausene.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Forberedelser til lydbokinnspilling

Stiftemaskina vil seg ikke helt, så Bjørn Olav Skjæveland må trå til med teip.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Skulle vi hatt en plakat som det står tissepause på, eller skal vi bare si at det er kaffepause da? spør Per Øystein Kvindesland.

Han er i full gang med forberedelsene til det trolig ingen andre har gjort før: Lese inn og gi ut ei lydbok, uten manus, og så gi ut papirboka etterpå.

Seansen skal sendes direkte på nett, men kommer trolig å ta så mange timer at det blir nødvendig med pauser for de to som skal forfatte og lese. Og for at publikum ikke skal tro at noe er galt, tar de i bruk sprittusj, papptallerkener og motoren til ei gammel diskokule.

Skal sende på nett i minst seks timer

Det hele begynte som en spøk i radioprogrammet Utakt, som går på NRK P1 mandager mellom 22 og midnatt. Kvindesland og Skjæveland forsøkte å presentere ideen om «bokskriving i motsatt rekkefølge» for de største forlagene i Norge, men ingen syntes ideen var særlig god.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Per Øystein Kvindesland (t.v.) og Bjørn Olav Skjæveland

Per Øystein Kvindesland (t.v.) og Bjørn Olav Skjæveland lager pauseplakater til den manusløse lydbok-sendinga på NRKs nettsider.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK
Per Øystein Kvindesland (t.v.) og Bjørn Olav Skjæveland

Slik ser det ut i studioet hvor lydboka blir til.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Aschehoug forstod ikke konseptet. Gyldendal skulle ringe tilbake, noe de ennå ikke har gjort. En del forlag ble til og med sure, fordi de mente at dette var å undergrave forfatterrollen, sier Kvindesland.

«For mye kaffepause»

Han har funnet fram motoren til sin gamle diskokule. På den kommer de to til å henge spesiallagde skilt som roterer foran kameraet dersom de må ut av studio en tur. Og det må de jo. I løpet av seks timer.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland skal gjøre noe de tror ingen har gjort før dem: Lese inn og gi ut ei lydbok, uten manus, og så gi ut papirboka etterpå. Men innimellom lesinga må de ta pauser.

VIDEO: Slik kommer publikum til å forstå at det er pause i lydboka.

– Vi kan ha en det står «for mye kaffepause» på, mener makker Bjørn Olav Skjæveland.

Tror seks timer kan bli åtte

Varigheten er for øvrig ganske luftig definert. De to har fra sikre kilder at det tar mellom fem og seks timer å lese inn ei lydbok på rundt 200 sider. De mangler imidlertid noe alle andre lydbøker har: manus. Og så var det disse pausene da.

– Etter de tre første kaffepausene må det nok inn en tissepause. Dermed kan det fort ta åtte timer, sier Skjæveland.

Lørdag er altså ideen blitt en realitet. NRK har rettighetene til lyd- og videoopptak fra innspillinga, og Jæren Forlag får rettighetene til teksten, som skal gis ut som en bok til høsten.

Laster Twitter-innhold