Hopp til innhold

Føler seg diskriminert av Forsvaret

Ann Helén Hagen (17) er diagnostisert med autisme. Til tross for mild form, får hun ikke lov til å gå videre i Forsvarets seleksjon til førstegangstjenesten.

Ann Helén Hagen

Ann Helén Hagen føler seg diskriminert av Forsvaret. Hun kommer ikke inn i førstegangstjenesten grunnen diagnosen Autisme. Likevel forstår hun at de er skeptiske.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Jeg føler meg stigmatisert, sier Ann Helén Hagen.

Hun svarte på den første delen av sesjon fra Forsvaret. Det er en nettabsert spørreundersøkelse om blant annet helse, skole, sosialt liv, motivasjon og tjenesteønsker. I slutten av januar fikk hun svar at hun ikke kom videre til sesjon del to, hvor de fremmøtte må gjennom fysiske og teoretiske tester og legesjekk. Det gjør henne i grunn ingenting. Det som får henne til å reagere er Forsvarets begrunnelse på hvorfor hun ikke gikk videre.

– I begrunnelsen står det at det var grunnet tilstanden min, sier hun.

Stavangerjenta har en veldig mild form for autisme.

– Jeg hører stadig vekk at det er umulig at jeg kan ha autisme, selv av fagpersoner.

– To vidt forskjellige ting

I skjemaet sto autisme i samme kategori som blant annet Downs syndrom, under psykisk funksjonshindring. Det får Hagen til å reagere.

– Dette er to vidt forskjellige ting. Det viser at Forsvaret egentlig ikke vet hva autisme er. Likevel skal de dømme oss, sier hun.

I begrunnelsen står det at det er andre forhold som gjør at hun ikke gikk videre. Hagen synes det er merkelig at Forsvaret ikke kan utdype det nærmere.

– Vi kan ikke gi alle som spør om det en grundig begrunnelse, men hun har allerede fått vite at det er på grunn av både helse og andre svar hun har oppgitt, sier oberstløytnant og pressetalsmann for Forsvarssjefen, Eystein Kvarving.

Refs forsvaret

Det stilles diverse krav til de kommende rekruttene i førstegangstjenesten. I tillegg til å bestå helsetester, må de gjøre det godt på fysiske- og teoretiske tester også.

Foto: lars skjegstad / Forsvaret

Får lite medhold

Hagen får verken medhold fra Forsvaret, eller avdelingsoverlege ved Helse Stavanger HF, Jan Skandsen.

– Forsvaret er opptatt av å få motiverte ungdommer inn til tjeneste. Funksjonskravene har nær sammenheng med at arbeidshverdagen for vernepliktige kan være av uforutsigbar art, med høy eksponering av stress i skarpe situasjoner, sier Kvarving.

Per dags dato finnes det ingen med autisme i førstegangstjenesten.

– Forsvaret har såpass mange ungdommer å velge mellom når de kaller inn til førstegangstjeneste, at den minste ting kan gjøre at du ikke kommer inn, sier Skandsen.

At Ann Helén ikke får støtte fra Kvarving eller Skandsen synes hun er trist.

– Det er to forhold som gjør at hun får avslag, helsen og det helhetlige inntrykket. Dersom hun hadde klaget og fått godkjent helse, hadde det ikke endret det faktum at hun ikke kan komme inn, sier han.

Jens Petter Gitlesen

Lederen i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU), Jens Petter Gitlesen, er til dels enig med Ann Helén Hagen om at dette er diskriminerende.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Lederen i Norsk Forbund for Utviklinghemmede (NFU), Jens Petter Gitlesen, er enig med Ann Helén i at saken kan anses som diskriminerende, men han nekter å godta at det er stigmatiserende, og forstår Forsvarets grunn.

– Forsvaret er ikke noe vi har for at flest mulig skal delta, men heller forsvare landet vårt når det er nødvendig, sier han.