Hopp til innhold

Frykter Stavanger vil sluke sandnesgauken

Følelser og lokalpatriotisme preger debatten om kommunesammenslåing. Pottemaker Ruth Simonsen Gundersen frykter Sandnes sin sterke identitet vil drukne i en storkommune.

pottemaker Ruth Simonsen Gundersen i Sandnes

Pottemaker Ruth Simonsen Gundersen lager sandnesgauker i sjuende generasjon. Hun frykter for kulturarven dersom Sandnes blir slått sammen med Stavanger.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Valglogo

– Vi er stolte av å være sandnesgauker. Sandnes har en veldig sterk identitet, og en stor kulturarv, sier Ruth Simonsen Gundersen.

Som sjuende generasjon pottemaker i Sandnes har hun laget utallige sandnesgauker – den særmerkte leirgauken som er symbolet i byvåpenet.

– Handler om identitet

Hun er klar motstander av at Sandnes skal slå seg sammen med storebror Stavanger.

– Vi er over 70.000 innbyggere, nok til å drive effektivt, sier Gundersen, og frykter at lyden av sandnesgauken skal forsvinne i en storkommune.

– Ja, vi vil ikke ha noe av det, sier hun bestemt.

Stanley Wirak

– De som sier at følelser ikke hører hjemme i kommunedebatten, har ikke forstått hva folk er opptatt av, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

De fleste i Sandnes er skeptiske til Stavanger – og fulle av følelser og patriotisme på vegne av egen kommune. Det mener ordfører Stanley Wirak fra Arbeiderpartiet er gode argumenter mot kommunesammenslåing.

– Noen sier at dette dreier seg om følelser, det er mulig det, men det dreier seg om identitet, sier han.

– De tøffe bor i Sandnes

Og ute på gata i Sandnes får ordføreren full støtte.

Grethe Ege og Elvira Berisha

Grethe Ege og Elvira Berisha liker slett ikke tanken på at Sandnes skal bli slått sammen med Stavanger.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Sandnes er en by, og Stavanger er en annen by. Og sånn skal det være, sier Grethe Ege og Elvira Berisha som vi treffer i en av Sandnes' stoltheter, gågata Langgata.

Jentene innrømmer at det nok er følelser som styrer standpunktet deres. Og hvis det er snakk om å gå inn i en storkommune med navnet Stavanger, blir det enda klarere.

– Æsj, da liker vi det i alle fall ikke, sier de to.

Torbjørn Bakker

– Det er jo litt som med fotballag, alle skal ha sin by, mener Torbjørn Bakker.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– De tøffe bor i Sandnes, og alle de andre bor i Stavanger, sier Torbjørn Bakker spøkefullt.

– Det har jo alltid vært rivalisering mellom Sandnes og Stavanger, og nå når Sandnes har kommet på plussida, og de endelig vil ha oss med, tror jeg vi heller skal si nei, legger han mer alvorlig til.

Fellesskap teller mest

Sosiolog Erik Fossåskaret ved Universitetet i Stavanger har lenge studert hva identitet betyr for norske lokalsamfunn – og ser at patriotisme og følelser preger debatten.

Sosiolog Erik Fossåskaret

Sosiolog Erik Fossåskaret mener at folk er mer opptatt av fellesskapet i hjemkommunen enn i effektive tjenester.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Akkurat i denne debatten, er det lettere å mobilisere folk rundt følelsen av at vi er et fellesskap i kommunen vår.

– Diskusjonen om Sandnes og Stavanger gjelder ikke om sammenslåing er hensiktsmessig ut fra felles tomtebruk eller kommunikasjon eller andre tjenester. Det teller noe det også, men det ser ut til at folk er mest opptatt av om en skal fortsette som et eget fellesskap.

Og ordfører Stanley Wirak fnyser av dem som mener følelser og identitet ikke hører hjemme i debatten om kommunestruktur.

– De som mener det, har kanskje ikke forstått hva som er viktig for folk. Folk er ikke bare opptatt av at ting skal gjøres effektivt, de er opptatt av å være stolte over den byen de bor i, sier han.