NRK Meny
Normal

Fødte i resepsjonen på akuttmottaket

Mens ambulansen var på vei ble ei 21 år gammel afghansk kvinne, som nettopp har kommet til landet, mor for andre gang, på et asylmottak i Stavanger.

Fødsel på Forus akuttmottak

«Jordmødrene» Rachel Skjærpe og Elise Voster på besøk på Stavanger universitetssjukehus hos den nyfødte.

Foto: Lars Petter Einarsson/Forus Akuttinnkvartering

– Jeg så at riene var i gang, og at det var såpass nært at vi måtte legge henne ned på en madrass. Da kjente jeg at hodet var på vei ut, sier aktivitetsleder Elise Voster til NRK.

Klokken 07.55 torsdag ble det født en jentebaby i resepsjonen til Forus Akuttinnkvartering. Voster hadde ringt ambulansen, men den lille jenta hadde hastverk.

– Det var ikke dramatisk. Hun var bare litt usikker og redd i dette nye landet. Jeg brukte mye tid på å roe henne ned, og så måtte hun få beskjed om å dytte, for ungen var på vei, sier Voster.

Kom til mottaket 26. november

Foreldrene kommer fra Afghanistan, og er 21 og 28 år gamle. De ankom Forus 26. november. Fra før har de en gutt på 1,5 år som i dag ble storebror.

Ambulansepersonell og jordmor kom til da fødselen var over. Ferden gikk videre til Stavanger universitetssjukehus der babyen ble målt til 2,85 kilo og 46 centimeter.

– Jeg har tre barn selv, men ingen annen erfaring med å bistå en fødsel. Det var godt at flere damer kom til for å hjelpe. Det sto noen menn rundt i starten, men de forsto ikke helt hva som skjedde, sier Voster.

Fra 576 til 577 beboere

For to uker siden ble det klart at det gamle Telenorbygget på Forus i Stavanger skulle bli midlertidig bosted for 1000 asylsøkere. Siden det har flere flyttet inn. Da det bodde 339 personen der var nesten halvparten av dem som bodde der fra Egypt, Syria, Afghanistan og Irak.

I morgentimene i dag steg altså antall beboere på Forus Akuttinnkvartering fra 576 til 577, men det er fortsatt over 400 ledige plasser på mottaket. Tomme plasser som UDI de siste ukene har brukt 8 millioner kroner på.