Invaderer privatlivet: – Folk føler seg spionert på

Henvendelser til politiet om bruk og filming med droner som krenker privatlivet øker stadig.

POPULÆRT: Dronene blir stadig billigere og bedre.
Foto: Ludvig Jenhaug Ringlund

– Vi får klager på at droner kommer flygende over terrasser og utenfor soveromsvinduer. Folk føler seg spionert på, sier operasjonsleder Norun Byrknes ved Sør-Vest politidistrikt.

Henvendelser til politiet i forbindelse med filming og bruk av droner som krenker privatlivets fred øker. Flere av de tidligere klagene kommer fra boligområder.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Droneflyging døgnet rundt

Operasjonslederen råder personer som opplever å bli filmet, eller at privatlivets fred på andre måter blir krenket av droner, om å ta kontakt med personen som flyr dronen.

– Dersom en mistenkter at det er gjort noe straffbart kan en anmelde saken, sier hun.

Denne gangen fikk politiet henvendelser i forbindelse med at en mann i 40-årene fløy med drone i et boligområde. Dag og natt.

– Vi har snakket med personen. Han har lovet bot og bedring, sier Byrknes.

Drone

Droner blir stadig mer populære.

Foto: NRK

Soler seg på terrassen

Politiet har ved flere tilfeller fått meldinger fra personer som soler seg på terrassen sin når dronene kommer flygende. Folk frykter at de blir filmet og at bildene skal havne på nett.

– En regner jo ikke med at noen skal kikke inn soveromsvinduet ditt eller klatre opp på terrassen din. Folk er også redde for at dronene skal falle ned i hodet på dem og skade dem fysisk, sier Byrknes.

Operasjonslederen ber personer med droner om å sette seg inn i hvor det er tillatt å fly, og hva en har lov til å gjøre.