Flyktningene vant hjertet til Arsenal-supporteren – nå ofrer han samlingen for å hjelpe

Siden tidlig 90-tall har Anders Törmä samlet på Arsenal-drakter. Nå skiller han lag med samlingen for å donere pengene.

Anders Törmä Arsenal

I 30 år har han heiet på Arsenal og i over 20 av dem har han samlet på drakter. Nå vil han selge alt.

Foto: Privat

– Kanskje blir man litt myk rundt hjertet ved juletider.

Om det er det som gjør det, eller 13 år uten Premier League-tittel, vil ikke NRK spekulere i, men Anders Törmä vil i alle fall gi noen en helt spesiell julegave. Først må han bare få solgt unna over 30 Arsenal-drakter og supportereffekter.

– Jeg så inn i skapet og så på draktsamlingen, Den hang der, pent og pyntelig. Da tenkte jeg at den kanskje gjøre nytte av seg. Så da fant jeg ut at jeg skulle auksjonere den bort.

Asylmottaket

Og nytte for seg skal samlingen gjøre. Eller i alle fall pengene han får for den.

– Jeg har vært på asylmottaket et par ganger før, og jeg var der i forrige uke for å høre hvordan de hadde det på godt og vondt. Jeg kjenner at dette er et sted jeg har veldig lyst til å bidra til og gi noe til.

Asylmottaket Törmä snakker om er Hå mottakssenter på Nærland i Hå kommune. Historiene de har fortalt ham har truffet ham i hjertet.

– Det er alt om hva de har flyktet fra, og hva de har opplevd på veien. Det er mye tragedie. De har fått komme hit, men bor litt utenfor allfarvei. De savnet hjemmet, de savner familien ... omfanget av det de har opplevd er ikke bra.

Så nå har han lagt hele draktsamlingen ut på Finn.no. Det er imidlertid ikke første gangen han har gjort det.

Arsenal

Dette er en av draktene Anders Törmä selger

Foto: Skjermdump

Tok et oppgjør med fotballen

Tidligere i år fikk Törmä bred omtale i blant annet Dagbladet da han la ut hele samlingen i sinne etter en trå sesongstart for klubben i sitt hjerte.

– Hvordan fotballen har blitt med disse milliardguttene som løper rundt så satte jeg foten ned og da ble det litt blest om en annonse på Finn som jeg la ut.

Men Arsenal har fortsatt en plass i hans hjerte, og annonsen ble fjernet. Men nå har han bestemt seg. Draktene, der de eldste er fra tidlig 90-tall, skal selges. Og pengene skal gå til asylsøkerne.

– Jeg utfordrer også næringslivet til å bidra. Om det er andre ting de har lyst å støtte med. Penger, opplevelser og utflukt, hva som helst, sier Törmä.