Flyglede på bakken

Det er stort sett eldre herrer som har vært de ivrigste på flymeuseet, men nå er flysimulator på PC med på å rekruttere flere unge til hobbyen.

Gasspakene på 737-simulator
Foto: Morten Nesvik

Pensjonert flykaptein Odd Iversen

Odd Iversen jobbet i en årrekke som kaptein i Braathens. Nå er han tilbake i cockpiten på flyet som han tilbragte store deler av yrkeskarrieren i.

Kaptein Iversen følger oppstartsprosedyren til minste bokstav. Etter noen minutter er begge motorene på flymaskinen i gang, og Iversen får tillatelse fra kontrolltårnet på Sola til å takse ut på rullebanen for avgang til Bergen.

Men denne gangen er Iversen trygt plassert på bakken i det som skal bli en Boeing 737-simulator.

Flyhistorisk Museum på Sola er nå i ferd med å bygge om en Fokker Fellowship simulator fra tidlig syttitall, til å representere en moderne 737 simulator.

Skal leies ut til entusiaster

Når simulatoren står ferdig, er det meningen at den skal leies ut til flyentusiaster som har lyst til å forsøke seg som trafikkflyger.

Espen Revheim er dataansvarlig på simulatoren
Foto: Morten Nesvik

-Simulatoren er bygget rundt Flight Simulator X, som mange har hjemme på PC-en sin, sier Espen Revheim. Han er en av de som har ansvar for å bygge simulatoren. - Når den står klar vil den være fullt på høyde med simulatorene som brukes av flyselskapene. - Den kan faktisk brukes av yrkespiloter til oppfrisking og øvelser, sier Revheim.

- Dette er akkurat som da jeg fløy for Braathens, jubler Odd Iversen. Den gamle flygeren er svært imponert over hva Espen Revheim og Frode Grønnestad har fått til med simulatorern. - Alt fungerer slik som det gjør i en ekte Boeing!

De ivrige flyentusiastene har også bygget simulatoren slik at de kan simulere motorbrann, orkan og andre potensielt katastrofale hendelser under flyturen.

- Folk skal virkelig få kjørt seg når simulatoren er klar til bruk, avslutter de tre pilotene.