NRK Meny
Normal

- Ta det med ro i helgen

Akuttlege ber hyttefolk om å ikke overdrive de fysiske aktivitetene denne helgen.

Video Akuttberedskap under askeskyen

Helikopterne til Luftambulansen er satt på bakken etter flyforbudet på grunn av vulkanskyen fra Island.

Nå må sjuketransporten skje på landeveien eller med båt, og dette gjør at det vil ta lengre tid å få gitt legehjelp til de som har behov for akutt behandling.

Ber fødende melde seg til helsevesenet

30 minutter

Fredag ble et lite barn på Tau i Strand med behov for umiddelbar transport til sjukehus hentet av ambulansebåten "Rygerdoktoren". Dette er det første oppdraget ambulansebåten måtte ta etter at legehelikopterne er satt på bakken.

- På et slikt oppdrag går det 30 minutter lengre å få gitt legehjelp når vi ikke kan bruke legehelikopteret, sier vakthavende lege Conrad Bjørshol ved Norsk luftambulanse i Stavanger.

Frivillige øker beredskapen

- Ta det med ro

Også denne helgen er det stor utfart. Mange vil på hytten, og nå rettes det en advarende pekefinger fra de som driver akuttberedskapen at det vil gå lengre tid å få gitt hjelp.

- Det er klart at de utrente ikke skal starte maratonløp denne helgen. Hvis noen skulle falle om i fjellheimen har vi ikke legehelikopter å tilby, sier seksjonsoverlege Svein Arne Hapnes ved Stavanger universitetssjukehus.

Det gikk bra med det lille barnet som måtte fraktes fra Tau til Stavanger fredag, men 20-30 minutter kan være forskjellen på liv og død for enkelte pasienter, understreker Conrad Bjørshol.