Normal

Fly stanset på vei til Vestlandet

Fly som var på vei fra Oslo lufthavn Gardermoen måtte tirsdag ettermiddag snu.

SAS-fly lander på Stavanger lufthavn, Sola

Flytrafikken er tirsdag kveld på nytt stanset på Vestlandet.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Sent tirsdag ettermiddag var et SAS-fly på vei fra Oslo lufthavn Gardermoen til Stavanger lufthavn Sola.

- Da vi var kommet halveis over fjellet, opplyste kapteinen at de måtte snu og fly tilbake til Gardermoen fordi myndigheten hadde stengt luftrommet over Vestlandet, forteller NRK-journalist Harald Dale.

Han møtte en annen person på Gardermoen på vei inn i terminalen som kunne fortelle at flyet til Bergen også måtte snu.

Harald Dale har vært på reise i 28 timer for å komme hjem til Karmøy etter en reise til Bangkok i Thailand.

Ifølge Dale skal Avinor ha besluttet tirsdag kveld å stanse all flytrafikken til og fra Kristiansand, Stavanger, Haugesund og Bergen.

- Jeg har hørt av Avinor skal gjøre en ny vurdering av situasjonen ved 20-tiden, sier Dale.

Såg askeskyer

VG skriver at fly til SAS og Norwegian på vei fra Gardermoen skal ha observert askeskyer, og at det er grunnen til at de snudde.

- Vi ville ikke fly inn i dette potensielle askeområdet, ettersom ikke prosedyrene er godkjent ennå, sier basesjef Eivind Bjurstrøm i SAS til VG Nett .

Norwegian opplyser overfor TV 2 Nyhetene at selskapet prioriterer å hente hjem passasjerer som står fast i utlandet. Derfor settes det ikke inn fly på lufthavner som tidligere tirsdag var stengt.

Ved 20-tiden fikk passasjerer på Gardermoen opplyst at Norwegian vil sende ett fly til Stavanger og ett til Bergen.

- Vi som skal fly med SAS får opplyst at de mangler informasjon fra Avinor om utviklingen av askeskyen, sier Harald Dale.

Forvirring

På Avinor sin hjemmeside er det ikke opplyst at luftrommet over Vestlandet er stengt igjen, og heller ikke driftssentralen til Avinor ved Stavanger lufthavn Sola har hørt noe om dette.

- Her er det åpent for flytrafikk, får NRK opplyst ved driftssentralen til Avinor ved Stavanger lufthavn Sola.

Men på hjemmesiden til Avinor for lufttrafikken er det opplyst at alle avganger og ankomster fra både Kristiansand, Stavanger og Bergen er innstilt.

Tirsdag ettermiddag ble det besluttet at luftrommet over hele landet ble åpnet.

Egne regler for askeflyging

SAS kan ikke benytte seg av de nye reglene for å fly i områder med lav askekonsentrasjon før selskapet har utarbeidet egne prosedyrer for slik flyging. Deretter må disse godkjennes av myndighetene.

SAS og Norwegian valgte å la flere av sine fly til og fra Vestlandet stå på bakken også etter Avinors åpning av det norske luftrommet tirsdag ettermiddag.

De nye reglene overlater det til flyselskapene selv å vurdere om det er trygt å fly i områder med lav konsentrasjon av aske. Den vurderingen akter ikke selskapene å overlate til tilfeldighetene.

- For å kunne fly ytterst i randfeltet av askeskyene, må vi ha prosedyrer for hvordan vi skal gjøre det. Disse prosedyrene må dernest godkjennes av de overordnede skandinaviske tilsynsmyndighetene, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge til NTB tirsdag kveld.