Hopp til innhold

Flom og ras skaper problemer på veier i indre Ryfylke

Kraftige regnskyll fører til store vannmengder på fylkesvei 46 i Vindafjord og fylkesvei 520 i Suldal og Sauda.

Flom indre Ryfylke

Flom skapte store problemer på veiene i indre Ryfylke tirsdag. Flere strekninger var stengt eller hadde redusert fremkommelighet, meldte Statens vegvesen:

  • På fylkesvei 46 mellom Skipavåg og Kvaløyna i Vindafjord, på strekningen Knapphus – Lovraeidet, var det redusert fremkommelighet. Tidligere i dag var veien stengt. Det er en elv fire kilometer fra Ropeid som har gått over sine bredder. Autovernet er revet av og ligger i veibanen. Klokken 21.30 var veien ryddet og åpen igjen.
  • Politiet har fått melding om mye vann og gjørme på fylkesvei 520 ved Åsgjuvet i Suldal. Entreprenør er varslet og på vei.
  • På fylkesvei 520 ved Svandalsfossen i Sauda er veien åpnet etter at den tidligere var stengt. Vegtrafikksentralen ber folk kjøre forsiktig.
  • På fylkesvei 520 Åselva, strekningen Ropeid – Sauda er det redusert fremkommelighet. Det var manuell dirigering på grunn av opprydningsarbeid etter flommen, men nå er veien åpen igjen.
Åsgjuvet Suldal

Åsgjuvet i Suldal er blant plassene i Ryfylke som er rammet av flommen.

Foto: Elizabeth Huanca Vold / NRK
Åsgjuvet Suldal

Det er satt i gang arbeid for å forsøke å rydde opp etter flommen ved Åsgjuvet.

Foto: Elizabeth Huanca Vold / NRK

Ras mellom Ropeid og Sauda

Det har også gått et ras mellom Ropeid og Sauda. Det er ikke mobildekning på strekningen der raset har gått, men det er sendt inn mannskap som skal forsøke å rydde veien.

Arne Bergsvåg

Sp-politiker Arne Bergsvåg.

Foto: Anders Fehn / NRK

Leder i samferdselsutvalget i Rogaland fylkeskommune, Arne Bergsvåg (Sp) er en av dem som sitter fast i Sauda. Han skulle i dag videre til Suldal, men venter på at forholdene på veien skal bedre seg.

– Vi vet ikke hvor lenge vi blir her. Selv om raset blir ryddet, kan vi måtte vente en stund til før det kan regnes som trygt å benytte veien, sier han.

Svandalsfossen

Per Inge Fjellheim har sendt dette bildet fra Svandalsfossen i Sauda. Veien var stengt en god stund, nå er den åpnet med redusert fremkommelighet.

Foto: Per Inge Fjellheim

Mest nedbør i indre Ryfylke

Det er de indre delene av Ryfylke som har fått mest nedbør i løpet av formiddagen. Statsmetrolog Tone Kristin Taule forteller at nedbørsfeltet som har preget Rogaland i dag, er på vei østover.

– Det vil fortsette å komme byger, men ikke så kraftige som vi hadde tidligere i dag.

Redusert fremkommelighet

Mannskaper har dirigert trafikken to steder langs fylkesvei 520 mellom Sauda og Ropeid. Begge stedene er åpent igjen, men det er fremdeles mye vann i veibanen og redusert fremkommelighet.

– Det var en kombinasjon av stein og mye vann som tettet rør. Det førte til at det ble oversvømmelser, og vi måtte stenge veien, sier Vidar Øvrebø, veioperatør for NCC.

– Det har ikke vært kaos her i dag, men jeg har ikke sett lignende vær her i området tidligere.