Hopp til innhold

- Vanskeligere for menn å snakke om det

Fem ganger så mange menn som kvinner tok livet sitt i fjor.

Mann med hodet i hendene

Rogaland topper den dystre statistikken over antall menn som begikk selvmord i fjor. (Illustrasjonsfoto)

Foto: ROLAND SCHGAGULER / SCANPIX (FRB) / Scanpix

Rogaland topper den dystre statistikken over antall menn som begikk selvmord i fjor.

Fem ganger flere menn enn kvinner tok sitt eget liv i fylket i 2009. Fageksperter har ingen god forklaring på den dystre statistikken.

Les også: Pårørande åleine etter sjølvmord

Les også: Antall selvmord stiger

Kvinner snakker om det

– De aller fleste som tar livet av seg har på en eller annen måte gitt signaler om det. De signalene trenger ikke ha vært så tydelige som at «nå vil jeg dø» eller «jeg ønsker å ta livet mitt.».

Psykiatrisk sykepleier Gudrun Austad har i flere år arbeidet med forebygging av selvmord. Hun mener det er vanskelig å forklare hvorfor Rogaland topper statistikken, men sier det er forskjell på å drive forebygging overfor menn sammenlignet med kvinner.

– Det med å snakke om vanskelighetene sine ligger kanskje lettere for kvinner enn for menn. Jeg tror hjelpeapparatet har en utfordring når det gjelder å gjøre seg tilgjengelige for menn og, sier Austad.

– Begrense tilgangen til selvmorsmetoder

De siste ti årene er det registrert 434 selvmord i fylket. En tredel av disse er menn. I fjor tok 39 menn livet sitt i Rogaland. Det er flere enn i de mer befolkningsrike fylkene Oslo og Hordaland.

Austad mener vi må bli flinkere på alle plan for å redusere antall selvmord.

– På samfunnsnivå kan vi jo begrense tilgangen til selvmordsmetoder. For eksempel ved å midtdelere på motorveien eller å sikre broer. I hjelpeapparatet kan vi kanskje gjøære oss mer tilgjengelige og mer kjent for befolkningen slik at folk flest vet hvor det er hjelp å få når en kommer i en psykisk krise.

Flere nyheter fra Rogaland