NRK Meny
Normal

Kommunestyret sa nei til asylmottak ved Viste strandhotell

Arbeiderpartiet fristilte sine representanter når spørsmålet om bruksendring for Viste strandhotell ble avgjort i kommunestyret i Randaberg torsdag kveld. Det ga flertall mot asylmottaket.

Randaberg kommunestyre

Det var fullpakket med tilhørere i kommunestyresalen i Randaberg da spørsmålet om etablering av asylmottak på Viste strandhotell ble behandlet torsdag kveld.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Kristin Enger

Ordfører Kristine Enger fra Arbeiderpartiet opplevde å komme i mindretall i sin egen gruppe i Randaberg kommunestyre.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– I dag hadde vi en god debatt. Jeg synes det ble balansert. Jeg forstår at vi er forskjellig og at hva vi vektlegger er forskjellig, sier ordfører Kristine Enger fra Arbeiderpartiet, som opplevde å komme i mindretall i sin egen gruppe i Randaberg kommunestyre.

– Vi har den største flyktningkrisen i Europa. Dette er noe vi må gjøre noe med så godt vi kan, men dessverre ble det nei i dag, sier Enger.

Mange tilhørere

Under starten av kommunestyremøtet fortalte gruppeleder Gunnar Hiim fra Arbeiderpartiet at flertallet av AP-representantene ville stemme nei til bruksendringen, og dermed nei til etableringen av mottaket.

Avstemningen viste 15 stemmer mot bruksendring av Viste strandhotell mot 12 stemmer for. dermed blir det ikke asylmottak ved det nedlagte hotellet.

Kommunestyresalen i Randaberg var stappfull av tilhørere under møtet. Mange sto ute i gangen og ventet på utfallet av avstemningen.

Asylmottak på Vste Strandhotel

Det ble flertall i Randaberg kommunestyre mot å gjøre det nedlagte Viste strandhotell til asylmottak.

Foto: Erik Waage / NRK

Hero Norge har fått klarsignal til å drive asylmottak for 150 beboere ved det nedlagte Viste strandhotell. Etableringen av mottaket er avhengig av at kommunestyret sier ja til bruksendring for hotellet.

Før kommunestyremøtet i kveld var det klart at det var stor motstand blant folk i kommunen mot å plassere asylsøkere i friluftsområdet.

Frykt for overfall

– Vi må ta på alvor hva innbyggerne i Randaberg mener om saken. Det sier tidligere Randaberg-ordfører Bjørn Kahrs (H) til NRK.

Han mener hovedargumentet mot etableringen er faren for overfall og andre hendelser som asylsøkerne kan komme til å stå bak.

Kahrs håper saken nå er avgjort.

– Så håper vi selvfølgelig at vi finner et egnet sted i Randaberg til å imøtekomme det store presset som er i vårt samfunn til å finne plass for asylmottak og ta mot flyktninger fra en vanskeligstilt verden, sier Kahrs.

Mindretallet i kommunestyret besto av representantene fra Kristelig Folkeparti, Venstre, Senterpartiet og noen av Arbeiderpartiets representanter.

Onsdag kveld møtte flere hundre mennesker opp på informasjonsmøte på Viste Strandhotell. 113 naboer skrev under på en protest mot å starte asylmottak på Randaberg.

Kristine Enger, Bjørn Kahrs

Tidligere Randaberg-ordfører Bjørn Kahrs (H) mener politikerne må ta på alvor hva innbyggerne i Randaberg mener om etableringen av asylmottak i Viste strandhotell.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK