Hopp til innhold

Flere voksne barn opplever at foreldrene får alkoholproblemer

– Vi gikk på tå hev. Vi visste aldri hvordan mamma ville oppføre seg, sier «Maria». Mange voksne barn opplever at mor eller far utvikler alkoholproblemer i 50-60-årene.

Eldre og alkoholbruk

Mange voksne barn som opplever at mor eller far utvikler alkoholproblemer i 50 - 60-årene.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Mamma drakk aldri da vi var små, sier «Maria».

Hun ønsker å være anonym av hensyn til familien.

Hun er i 40-årene, har barn, god utdannelse og stor familie. Hun forteller om en lykkelig barndom med en omsorgsfull mor. Da moren nærmet seg pensjonsalder økte alkoholforbruket.

– Mamma begynte å drikke mer i ukedagene. Hun kunne drikke en og en halv flaske vin på en helt vanlig tirsdag. Hun ble ikke ravende full, men hun ble pussa, sier datteren.

Det var ikke drikking hver dag, men familien merket at moren endret adferd når hun drakk. Datteren forsøkte å ta det opp med moren.

– Hun tok det ikke bra, og bagatelliserte situasjonen. Ba oss passe våre egne saker, og latterliggjorde det hele. Hun sa jeg var sensitiv, og at det var jeg som hadde et problem, ikke henne, sier datteren.

Moren mente hun måtte få lov til å ta et glass vin når det passet henne, hun hadde jobbet hele livet, nå var det hennes tur til å slappe av og nyte livet.

– Alkoholforbruket hennes ble elefanten i rommet som ingen våget å si noe om.

Rydde flasker

«Maria» valgte til slutt å be om hjelp. På sykehuset ble hun møtt med stor forståelse og bekreftelse av en profesjonell rusbehandler.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Snudd på hodet

– Jeg sa at selv om hun var blitt eldre trengte jeg henne fortsatt som mor og bestemor. Den usikre følelsen en kan kjenne inni seg når en er 11 år og mor eller far drikker, den følelsen er ikke så annerledes om en er voksen, sier hun.

– Selv om en er vant til at folk blir beruset, er en ikke vant med at mor eller far blir det. Den som har vært omsorgsgiver blir plutselig den som trenger å bli passet på. Foreldre har en spesiell posisjon i livet vårt. Når ting blir snudd unødvendig på hodet, gjør det et sterkt inntykk, sier avdelingsoverlege Reidar Stokke ved Rogaland A-senter.

Skam

– Spesielt i denne aldersgruppen er alkoholproblemene skambelagt. De som sliter har ofte klart seg godt tidligere i livet og opprettholdt fasadene, sier Stokke.

Rogaland A-senter opplever nå en økning av eldre som blir henvist grunnet alkoholproblemer. Dette ser en også nasjonalt.

– De siste årene har det blitt vanligere personer som nærmer seg pensjonsalder som ikke har hatt alkoholproblemer tidligere, men som har utviklet det de siste årene blir henvist. Men de fleste søker ikke hjelp før ting har gått ganske langt, sier han.

Han mener det bør være en lav terskel for å gi beskjed dersom en er bekymret for andre sitt alkoholforbruk.

– Det er viktig informasjon å få for den det gjelder. Å få høre av egne barn at de er bekymret for alkoholforbruket er noe som gjør inntrykk på mange, sier han.