Hopp til innhold

Flere urbane måker skaper trøbbel

Antall urbane måker øker i Norge, det gjør også konfliktene mellom måker og mennesker. Nå kan ringmerking bli et verktøy for å se hva som kan gjøres med konfliktene i fremtiden.

Antall urbane måker øker i Norge. Nå kan ringmerking bli et verktøy for å lære mer om fuglene som trives best i byen.

Måker gjør som mennesker. De flytter til byen. Og med flere måker rundt oss, blir det også mer konflikter mellom fuglene og mennesker.

Ringmerking

Ringmerking av måker vil forhåpentligvis fortelle oss mer om fuglene som ser ut til å trives aller best i byen.

Foto: Thomas Ystrøm

Det er nemlig ikke lenger slik at måker først og fremst lever av fisk og holder seg langs kysten. Tvert imot er det en økende andel bymåker, mens tallet på sjømåker går ned. En trend man har sett over lang tid.

– Utfordringen i et industribygg med måker på taket for eksempel, er jo at når de ansatte kommer på jobb, skal i et møte, og har dressen full av fugleskitt. Da blir det ikke like kjekt å gå på møte, sier David Torgersen, fugleentusiast.

Store, flate tak er nemlig særlig attraktive bopel for måker i hekketiden. Og har de først funnet seg et sted å bo er det lite som kan gjøres. De er nemlig fredet i hekketiden.

I dybden på måkenes liv

Men hvorfor er det slik at måkene trives best i bebodde områder, mens vi mennesker helst kunne vært foruten både måkeskrik og fugleskitt?

David Torgersen

David Torgersen forstår at folk lar seg irritere over måkene som har slått seg til ro rundt arbeidsplasser og i boligfelt. Nå vil han hjelpe til for å lære mer om fuglene.

Foto: Thomas Ystad

Sammen med Stavanger museum, er flere frivillige fugleinteresserte, som David, nå i gang med ringmerking av både sjømåker og bymåker.

Ved hjelp av ringmerkingen er håpet å lære mer om fuglenes vaner og væremåter, og i neste omgang forhåpentligvis noe om hvordan konfliktnivået mellom mennesker og måker kan senkes i fremtiden.

– Jeg får bidratt vitenskapelig til de som virkelig går i dybden for å finne ut mer om fuglelivet. I tillegg får jeg dyrket min egen hobby, sier Torgersen.