Flere besteforeldre sliter med alkohol

Alkohol er et økende problem blant besteforeldregenerasjonen, og i ferien trenger mange råd og hjelp for å håndtere rusproblemene.

Eldre og alkoholbruk

Besteforeldregenerasjonen drikker mye, og det skaper utfordringer for ektefeller og voksne barn. Mange kontakter veildeningssenteret for å be om råd og hjelp i ferien (illustrasjonsfoto).

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Det er ofte når ungene uforvarende blir involvert at besteforeldrene tar kontakt. Barnebarnet skal kanskje bare innom en tur, så sitter mormor i sofaen med tomme flasker rundt seg og er full, sier Unni Aase Selstø.

Unni Aase Selstø

Unni Aase Selstø tar imot telefoner fra besteforeldre som er bekymret for egne drikkevaner og for eldre barn som er bekymret for foreldrene sine drikkevaner etter de har blitt pensjonerte.

Foto: Ingvild Lygren / NRK

Hun er avdelingsleder ved veiledningssenteret for pårørende i Sandnes, og er kvinnen bak stemmen folk møter når de ringer for å be om råd eller hjelp i ferien. Og telefonen på senteret har ringt mange ganger denne sommeren.

– Det ringer 60 og 70-åringer. Dette er som regel ektefeller. Det ringer også en del voksne barn med foreldre som har blitt pensjonister der det alltid har vært en del alkohol, men at det sklir ut når de slutter å jobbe, seier Selstø.

Eldre drikker mer

Hun sier alkohol er et økende problem blant dagens besteforeldregenerasjon.

Tall fra senter for velferds- og arbeidslivsforsikring NOVA viser at det er aldersgruppen mellom 50 og 70 år som drikker mest. Tallene er hentet fra en femårsperiode mellom 2002 og 2008, og ble publisert i en rapport i 2014.

Britt Slagsvold

Forsker Britt Slagsvold er ikke overrasket over at flere eldre nå søker hjelp.

Foto: Stine Vest / Studio Vest

– Når vi ser på endring over tid så ser vi at for hver generasjon så øker alkoholkonsumet over denne femårsperioden, sier Britt Slagsvold som er forsker ved Nova.

Hun er ikke overrasket over at det nå er flere som tar kontakt med veiledningssenter.

– Nei, egentlig ikke. For det er den utviklingen en kan forvente seg når det er flere som drikker mye, sier Slagsvold.

Kjøreregler med barn til stede

Akkurat nå er mange på ferie med både unger og besteforeldre. For en del blir alkoholproblemene ekstra tydelige når de er på ferie.

– Når de for eksempel er på hytta drikker de kanskje hver dag og begynner kanskje tidligere, sier Unni Aase Selstø.

Når de er sammen med barn mener hun det kan være greit med visse kjøreregler.

– Det enkleste er dersom en blir enige om å ha det alkoholfritt når det er små barn der. Så kan en heller ta seg et glass om kvelden etter de har lagt seg.