Hopp til innhold

Flere smittede, mindre kunnskap

Det er rundt 80 prosent flere hivsmittede i Norge i dag enn det var for ti år siden. Samtidig vet folk mindre om hiv enn før. Det gjelder spesielt de yngste.

Hiv-piller

Hivpositive Dan-Henning Ness tar tre piller hver dag for å holde seg frisk.

Foto: Jørgen Finstad / NRK

Nordmenn vet mindre om hiv i dag enn de gjorde tidligere, viser en undersøkelse publisert av Helsedirektoratet i desember.

Anne-Karin Kolstad er generalsekretær i Hiv-Norge

Anne-Karin Kolstad er generalsekretær i HivNorge. Hun er bekymret for manglende kunnskap og hiv, spesielt hos ungdommen.

Foto: HivNorge

Dette skjer samtidig med at antallet hivsmittede har økt kraftig de siste ti årene. Ved inngangen til 2005 var det 3044 som levde med diagnosen i Norge. I dag er det flere enn 5500.

Særlige blant unge er kunnskapsnivået mye lavere enn det var for 10–20 år siden. Det er nesten tilbake på 80-tallsnivå, sier Ann-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge.

– Et vanlig liv

– Hiv er ingen dødsdom lengre. Mange av oss som er under vellykket behandling er ikke smittsomme en gang, sier Dan-Henning Ness.

Han er en av dem som lever med hiv i Norge i dag og har valgt å være åpen om sykdommen i bloggen hiv-aktivisten.

Dan-Henning Ness

Sprek og blid. Dan-Henning Ness knuser stereotypier om hvordan det er å leve med hiv.

Foto: Jørgen Finstad / NRK

Ness mener myndighetene og hiv-organisasjonene har en stor jobb å gjøre for å øke kunnskapen om hva det vil si å møte en som er hivpositiv.

– Hvis vi får opp kunnskapsnivået vil det kunne virke preventivt, i tillegg til at det ville bidra til å fjerne stigma om oss som er hivpositive, sier Ness.

– I dag kan hivpositive leve både godt og lenge med smitten i kroppen. Medisinene som tilbys i dag gjør dette mulig, legger han til.

Skylder økningen på manglende kunnskap

Generalsekretær i HivNorge, Ann-Karin Kolstad, frykter at manglende kunnskap kan være en av grunnene til at det er flere hivsmittede i landet nå enn for ti år siden.

– Det er nok en medvirkende årsak. Vi må snakke mer om at det er helt greit å ha sex, men også om hvordan du beskytter deg, sier hun.

Synne Måsvær Halle, Erik Sandvaag og Ingvild Sørnes, alle avgangselever ved St. Olav Videregående skole i Stavanger, er enige om at det snakkes fint lite om hiv på skolen.

Jeg kan helt ærlig ikke huske å ha lært noe om hiv på skolen. Det har ikke vært nevnt verken på ungdomsskolen eller på videregående, sier Synne Måsvær Halle.

– Alt jeg kan om hiv kommer fra filmer, sosiale medier og internett generelt, sier hun.