Hopp til innhold

Hun gjorde som mange andre nordmenn: – Det har gått ut over helsen

STAVANGER (NRK): Treningssentre i flere kommuner må holde stengt. På sikt kan det få alvorlige konsekvenser for folkehelsen, mener overlege.

Monica Vistnes

Monica Vistnes meldte seg ut av treningssenter etter å ha vært medlem i over 13 år.

Foto: Mats Haugland / NRK

Vanligvis dunker musikken, svetten pipler og mennesker peser. Normalt er det hard kamp om apparatene og skyhøyt energinivå.

Men ikke nå. Stavanger er en av flere kommuner i landet som holder treningssentrene stengt på grunn av koronapandemien.

Bransjeorganisasjonen Virke Trening opplyser at totalt 1,2 millioner nordmenn trener på treningssenter. Nå har over ti prosent av disse medlemmene meldt seg ut.

Én av dem er Monica Vistnes, som hadde vært medlem hos Arena Treningssenter i over 13 år.

– Jeg gikk lei av uforutsigbarheten. Jeg fikk ikke kontinuitet i treningen, og det gikk ut over motivasjonen, sier Vistnes.

Tomt treningssenter Stavanger

Det er skåltomme lokaler på Arena Treningssenter.

Foto: Mats Haugland / NRK

– Har gått ut over helsen

Flere nordmenn er mindre aktive enn før koronaens inntog.

En undersøkelse Norstat gjorde på vegne av NRK før jul, viser at én fjerdedel av unge voksne i aldersgruppen 20-40 år trener mindre enn før koronaviruset.

Stein Ørn

Stein Ørn mener det er en hårfin balansegang å veie smittefare opp mot helsegevinsten av å trene.

Foto: Frida Ripland Moberg / NRK

Overlege og sykkeltrener Stein Ørn mener det kan få «betydelige konsekvenser for folkehselsen».

– Fysisk aktivitet er helt avgjørende for en rekke sykdommer som blant annet hjerte- og karsykdommer og flere krefttilstander. Redusert fysisk aktivitetsnivå vil skape økt risiko for disse tilstandene, sier han.

Selv om Vistnes meldte seg ut av treningssenteret, prøver hun å holde hjulene i gang på egen hånd. Hun har blant annet gått til innkjøp av vekter.

– Men jeg må innrømme at jeg ikke har vært like flink til å trene etter at koronaen kom. Det har gått ut over helsen, sier hun.

Bekymret og frustrert

Tone Eide er daglig leder for Arena Treningssenter. På treningssenteret på Hinna i Stavanger har de mistet 800 medlemmer under koronakrisen.

Det er nærmere 25 prosent av medlemsmassen.

– Det er bare trist at ingen får lov til å bruke treningssenteret. Vi ser at veldig mange eldre melder seg ut, det er de som er de aller reddeste, forklarer Eide.

Tone Eide, daglig leder Arena Treningssenter

Tone Eide har permittert 55 ansatte bare ved Arena Treningssenter på Hinna. I fjor sa de opp 20 barnepassere.

Foto: Mats Haugland / NRK

Hun forteller at de hadde over 56.000 besøkende siste halvdel av fjoråret, men at ingen smittetilfeller kunne spores til treningssentrene.

– Jeg forstår ikke at vi må holde stengt. Det har aldri vært så viktig å holde åpent som nå. Jeg føler meg trygg på jobb, og jeg vet medlemmene våre gjør det samme, sier Eide.

De nasjonale rådene er at treningssentre kan holde åpent så lenge smittevernkravene overholdes, men kommuner kan iverksette skjerpede tiltak.

Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun forteller at det er vanskelig å veie smittevern opp mot helsegevinsten av å trene.

– Treningssentrene holder stengt fordi vi må minske kontaktflater mellom folk, sier hun.

– Bekymringsfullt

Statssekretær Frøydis Høyem i Helse- og omsorgsdepartementet kaller det «bekymringsfullt» at flere nordmenn er mindre i aktivitet under pandemien.

Regelmessig fysisk aktivitet, enten det organisert aktivitet eller ulike former for bevegelse i egen regi, er viktig både for vår fysiske og psykiske helse og for livskvalitet generelt, sier hun.

Frøydis Høyem, statssekretær (H), Helse- og omsorgsdepartementet

– I den tiden vi er inne i, hvor vi alle er anbefalt å begrense sosial kontakt i størst mulig grad, er det derfor viktig at vi alle kommer oss ut i lys og frisk luft, at vi får nødvendig daglig avkobling og bevegelse, sier Frøydis Høyem.

Foto: Helse- og omsorgsdepartementet

Hun forteller at de gjør grundige avveininger mellom fordeler og ulemper ved alle tiltak, og tar en helhetsvurdering ut fra dette.

– Målet er at smittespredningen skal være under kontroll slik at færrest mulig blir smittet og syke, og at antallet pasienter er håndterbart i helse- og omsorgstjenesten, sier Høyem.

Kjetil Larsen, styreleiar i Virke Trening

− I vinterhalvåret er innendørsaktivitet, som på treningssenter, enda viktigere for folkehelsen enn ellers i året, sier Kjetil Larsen.

Foto: Virke Trening

Frykter konkursras

Styreleder i Virke Trening, Kjetil Larsen, opplyser at én tredjedel av treningssentrene som er medlem hos dem har holdt stengt siden 4. januar.

− Treningsbransjen er hardt rammet. I vår siste medlemsundersøkelse oppgir nesten halvparten av treningssentrene at det er en risiko for at de går konkurs som følge av koronapandemien, sier Larsen.

Regionleder i NHO Rogaland, Tone Grindland, spår nok et tøft år for bransjen.

– Sannsynligvis vil treningssentrene oppleve tapte inntekter også i 2021, og da er det viktig at kompensasjonsordningene gjelder ut hele året, sier hun.

Regiondirektør Tone Grindland i NHO

– Trening betyr mye for å hindre sykdom og kjenne på arbeidslyst. Det er noe arbeidslivet bryr seg om.

Foto: Mats Haugland / NRK

Eide håper på bedre samarbeid mellom treningssentrene og politikerne fremover.

Hun peker på Trondheim, hvor de klarte å slå ned en stor smitteoppblomstring mens treningssentrene holdt åpent.

– Politikerne må se på treningssentrene som en seriøs helseaktør. De må forstå at vi kan trening. Her er det trygt og vi tar smittevern på største alvor, sier hun.