NRK Meny
Normal

Flere skip blir flagget hjem

Minst 24 skip varsler at de vil flagge hjem til Norge etter at regjeringen fredag la fram sin nye maritime strategi. – Vi er veldig fornøyde, sier Lars Peder Solstad, som er president i Norges rederiforbund og administrerende direktør i Solstad offshore

Solstad offshore sitt nyeste skip

Solstad offshore, som holder til her i Skudeneshavn, har varslet at de vil flagge hjem syv skip etter regjeringen har presentert sin nye maritime strategi.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

En undersøkelse Rederiforbundet har gjort, viser så langt at åtte rederier varsler at mer enn 24 skip vil bli flagget hjem fra utenlandske registre til NIS når endringene trer i kraft. Og flere skip under norsk flagg er blant målsettingene med regjeringens nye maritime strategi.

Ifølge kan NTB antallet stige i løpet av ettermiddagen.

Tre rederier på Haugalandet flagger hjem til sammen 13 skip. Et av disse er Solstad offshore, som flagger hjem syv skip. Administrerende direktør Lars Peder Solstad i rederiet er veldig fornøyd med det regjeringen i dag har presentert.

– Veldig bra

– Dette er en offensiv maritim strategi og vi er veldig fornøyde. Mye av det som har blitt foreslått av utvalget for fartsområde har blitt tatt hensyn til. Det er veldig bra, sier Solstad.

Årsaken til hjemflaggingen er at regjeringen åpner for at skipene deres i framtiden kan seile under norsk flagg i Norsk Internasjonalt skipsregister, NIS. Regjeringen vil blant annet lovfeste nettolønningsordningen og utvide fartsområdet.

– Den maritime næringen er en viktig drivkraft i norsk økonomi. Vi har store muligheter i, på og under havet, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Hun er strålende fornøyd med signalene hun nå får fra næringen.

– Bedre eksempel på at vår maritime politikk virker skal du lete lenge etter. Bare timer etter at den nye strategien var ute, bestemte flere norske redere seg for at de vil flagge skipene sine hjem. Det er tydelig at dette er noe næringen har ventet på i mange år, sier Mæland.