NRK Meny
Normal

Sjøfolk dør i arbeidsulykker som kunne vært unngått

Det er flere sjøfolk som dør om bord i norske skip i arbeidsulykker enn i skipsulykker.
Tall fra Sjøfartsdirektoratet viser at 129 personer har mista livet i arbeidsulykker de siste ti årene.

Olav Akselsen

Sjøfartsdirektør Olav Akselsen mener at dødsulykker om bord på skip kunne vært unngått med bedre forebyggende tiltak.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Vi ser at det særlig er to ting. Det er fall om bord i båtene, eller det er klemskader. Det er utstyr om bord, og i store bølger så beveger ting seg. Det er de to tingene som «utmerker seg».

Det sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen. Sjøfartsdirektoratet har bestemt seg for å ha ulykker om bord i skip som såkalt fokusområde for neste år.

– Vi ser at en ikke tar høyde nok for at det kan skje alvorlige ulykker ved arbeidsoperasjoner om bord. Det er det vi ønsker å ha fokus på, slik at næringen tar denne utfordringen på alvor.

Video Flere nesten-ulykker med skip i Hvaler nasjonalpark

Det er flere sjøfolk som dør om bord i norske skip i arbeidsulykker enn i skipsulykker.

Foto: Nyhetsspiller

Forebyggende tiltak

Akselsen mener at det viktigste er at de som har ansvaret for operasjonene om bord vurderer faren og setter inn tiltak på forhånd.

– Det er der vi mener det har sviktet av og til. Vi mener jo at en del av de ulykkene som har fått fatalt utfall kunne vært unngått hvis en hadde forberedt seg bedre, sier sjøfartsdirektøren.

Han mener at forebyggende tiltak er helt avgjørende.

– Det betyr at veldig mye av den jobben vi skal gjøre med å inspisere skip og revidere rederier vil gå på å sjekke om de har gode rutiner for å ta risikovurderinger på de operasjonene som de utfører, sier Akselsen.