Flere setter ulovlige lakse- og ørretgarn i år

På én dag i rogalandsfjordene fant oppsynsmennene både ulovlige garn og teiner. Nedslående, mener de – og problemet øker.

Statens Naturopsyn og Fiskeridirektoratet på tilsyn i Rogaland sommeren 2016.

Statens Naturoppsyn, Reidar Sandal – ulovlige garn

Reidar Sandal i Statens Naturoppsyn.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Dette liker jeg ikke. Et flytegarn som står i overflaten, og er satt for å fange sjøørret og laks, sier Reidar Sandal i Statens Naturoppsyn (SNO).

Ved Hommersåk i Sandnes fant fiskeoppsynet tirsdag formiddag ett ulovlig laksegarn. Garnet var strukket ut fra land, og festa i ei blåse i vannskorpa.

Overflategarna er satt med tanke på å fange laks eller ørret, mener kontrollørene fra SNO. Og garnfiske etter disse er strengt forbudt (se faktaboks).

620 «eierløse» garn i fjor

I slutten av juni hadde Statens Naturoppsyn beslaglagt mer enn 100 ulovlige garn i hele Norge. Det tilsvarer over 3000 meter med garn, og er en ganske markant økning sammenligna med samme periode i fjor.

I rogalandsfjordene er det funnet 20 slike garn hittil i sommer.

Statens Naturoppsyn og Fiskeridirektoratet, ulovlige garn
Foto: Anders Fehn / NRK
Fiskeridirektoratet – Oddvar Gabrielsen og ulovlige garn

Oddvar Gabrielsen i Fiskeridirektoratet.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Vi finner mange lakse- og sjøørretgarn. Dette året har vi tatt mer enn på flere år, så det har vært en økning, sier Sandal.

I løpet av hele 2015 blei det inndratt 620 garn satt av ukjent gjerningsmann, ifølge årsrapporten fra SNO. I tillegg blei det levert 47 anmeldelser, de fleste med garnbeslag og kjent gjerningsmann. Samla blei det beslaglagt en garnlengde på over 18.000 meter.

Også ulovlige teiner

På samme sjekkerunde fant Statens Naturoppsyn og Fiskeridirektoratet også ulovlige, i dette tilfellet umerka, teiner. Alle teiner skal være merka med navn og adresse, og det er også regler for hvor stor åpningen skal være.

Over hele landet holdes tilsvarende kontroller disse dager. Sist onsdag var det storaksjon i Vestfold-skjærgården, mens en tilsvarende runde på Sørlandet endte med 39 straffesaker hvor fiskerne kan vente seg bøter.

Ved Hommersåk var bare tre av 15 kontrollerte teiner lovlige. Nedslående, men ikke uventet, ifølge Oddvar Gabrielsen, inspektør i Fiskeridirektoratet.

– Det er ikke uvanlig her inne i fjordene. Det er det samme som går igjen hver gang: Mye ulovlig redskap, og i tillegg umerka redskap, sier han.