Hopp til innhold

Flere overlever hjertestans i Rogaland

– I Rogaland kan nesten tre av fire hjerte- og lungeredning, sier anestesilege Conrad Bjørshol ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Dukker

Rogaland har en veldig høy overlevelsesrate ved hjertestans. Nesten tre av fire kan hjerte- og lungeredning, forteller anestesilege Conrad Bjørshol.

Foto: Ingvild Siglen Berger / NRK

– De fleste med hjertestans i Rogaland får hjerte- og lungeredning (HLR) av «vanlige folk» utenfor helsevesenet, og det er en av hovedårsakene til at så mange overlever, sier Bjørshol.

Conrad Bjørshol

Conrad Bjørshol og resten av teamet i SAFER fikk anerkjennelse for senteret de driver.

Foto: Ingvild Siglen Berger / NRK

I Stavanger kan du altså være forholdsvis trygg på å bli reddet hvis du får hjertestans.

– Nesten alle har lært hjerte- og lungeredning, forteller Bjørshol.

Han er anestesilege ved SUS, og i tillegg tilknyttet SAFER (Stavanger Acute medicine Foundation for Education and Research).

Fikk pris

– Det betyr at vi har et godt system. Livredning er ikke et enkeltmannsforetak, det er et helt system som involverer store deler av helsevesenet og personer utenfor helsevesenet som er først på stedet, forteller Bjørshol.

Det viser seg at overlevelsesraten i Rogaland er så høy, at SAFER nylig ble tildelt prisen «Centre of excellence», fra Det europeiske gjenopplivingsrådet.

Les også:

– Det setter vi stor pris på, og det er et tegn på at systemet i Stavanger fungerer godt, sier Bjørshol.

SAFER er et læringssenter som har som formål å styrke akuttmedisinsk opplæring og pasientsikkerhet, blant annet ved å arrangere forskjellige kurs.

Årlig holder de kurs for omtrent 9000 personer.

Kurses for å bedre systemet

Tor Arne Espedal

Tor Arne Espedal er glad for at vi har en høy overlevelsesrate ved hjertestans i Rogaland.

Foto: Ingvild Siglen Berger / NRK

Helsefagarbeidere fra flere europeiske land er denne helgen på avansert livredningskurs hos nettopp SAFER.

Kurset arrangeres i regi av Det europeiske gjenopplivingsrådet, og er et samarbeid mellom Helse Stavanger HF, SAFER og Norsk Resuscitasjonsråd.

Tor Arne Espedal er opplæringskoordinator for ambulansetjenesten ved SUS, og én av deltakerne på kurset. Han har gjort seg noen tanker om hjerte- og lungeredning i Norge sammenlignet med andre europeiske land.

– Vi gjør mye likt, og jeg tror vi tenker ganske likt rundt de utfordringene som er der for å bedre systemet, forteller Espedal.

Han er glad for den høye overlevelsesrate ved hjertestans i Rogaland.

– Selv om vi ikke må hvile altfor mye på laurbærbladene, sier Espedal.