Hopp til innhold

Stadig flere minoritetskvinner markerer kvinnedagen

Andelen unge minoritetskvinner som er med på å gå i tog, på kvinnedagen har økt betraktelig de siste årene, forteller Anne Kalvig.

Likestilling

Flere unge minoritetskvinner deltar i markeringen av kvinnedagen. Her fra 8. mars-toget i Oslo i fjor.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Anne Kalvig

Anne Kalvig, kvinneforkjemper og Ottar-medlem.

Foto: Elisabeth Tønnessen / UiS

– Vi ser en positiv økning av ungdom og en merkbar økning av ungdom med flerkulturell bakgrunn, sier Anne Kalvig, kvinneforkjemper og Ottar-medlem.

Kalvig har deltatt i markeringen av kvinnedagen i flere år, og ser tydelig at flere av deltagerne i 8. mars tog over hele landet er unge kvinner med minoritetsbakgrunn. Det er en utvikling blant andre SOS Rasisme er positive til.

– Vi har også lyst til å ha et internasjonalt fokus på kvinnedagen. Det handler ikke bare om nasjonale kvinners rettigheter, men også om solidaritet med kvinner på flukt, og om opphold for papirløse, spesielt i år, sier Nina Narvestad i SOS Rasisme.

– Stolt over frigjøringskampen

Sahfana Mubarak Ali

Sahfana Mubarak Ali.

Foto: Mohammed Basefer

Sahfana Mubarak Ali har pekt seg ut hva hun skal få med seg av programmet som går i dag. Hun er bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Stavanger, og kommer fra en politisk aktiv familie. For henne er det veldig naturlig å markere kvinnedagen.

– For meg har det vært viktig å være med å markere 8. mars fordi jeg er stolt over den frigjøringskampen som norske kvinner har kjempet gjennom mange år for å få de rettighetene vi har i dag, sier hun.

Mubarak Ali mener at norske minoritetskvinner som vokser opp i det norske samfunnet ikke ser på seg selv som annerledes, derfor er det også helt naturlig for dem å delta på markeringen.

– Norge har blitt fargeblind. Det er et ord jeg pleier å bruke for å beskrive at vi ikke forskjellsbehandler folk etter bakgrunn, og slutter å tenke «oss og dem». Vi er ett folk, vi står sammen, og det er viktig å ha det fokuset som kvinner, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Parole mot tvangsekteskap på Kvinnedagen

Parole mot tvangsekteskap på Kvinnedagen. Oslo, 2007.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Er med på å forme samfunnet

Narvestad i SOS Rasisme tror at økningen skyldes at kvinnedagen tar opp tema som angår minoritetskvinnene.

– Det er jo fordi de ser at det handler om deres interesser også. Vi har de som fokus, og de har nytte av å være med å markere dagen for å få frem sine saker, sier hun.

Anne Kalvig i Ottar er glad for økningen og ser positivt på fremtiden.

– Når en har politisk aktiv engasjert og bevisst ungdom for eksempel når det gjelder kvinnepolitiske spørsmål som står på dagsorden den 8. mars, så bærer det bud om at vi har en oppvoksende slekt som er interesserte i å være med å forme det samfunnet de selv er en del av, sier Kalvig.