Hopp til innhold

Lyngbrannene er trolig slokket

Alt tyder på lyngbrannene ved Holmaholen i Gjesdal og Homsevatn i Hå er slokket, opplyser Rogaland brann og redning.

Lyngbrann Gjesdal

VIDEO: Flere separate bråtebranner kom tirsdag kveld ut av kontroll og spredte seg over store områder i Rogaland. Onsdag morgen har fremdeles ikke brannvesenet kontroll.

Dette er status om brannene i Rogaland:

  • Brannvesenet og sivilforsvaret har holdt vakt ved et område nær Homsevatn på grensen mellom Hå og Bjerkreim kommune i natt etter meldinger om en ny brann onsdag kveld. Brannen er trolig slukket i løpet av natten.
  • Brannen på sørsiden av området ved Holmaholen i Gjesdal er trolig slokket.
  • Brannen øst for Fårevatnet like ved Litle Undheim i Time kommune er slokket.
  • Brannen på Brusand i Hå kommune er slokket.
Lyngbrann i Gjesdal

Skogbrannhelikopteret bistår i slukkingsarbeidet på Jæren.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Skal sjekke med helikopter

Mannskaper fra Sivilforsvaret har i natt holdt vakt både ved Holmaholen og ved Homsevatn, og har ikke observert noe brannaktivitet. Når det blir lyst skal skogbrannhelikopteret i luften for å sjekke, men alt tyder på at brannen er slokket som følge av nedbør i natt.

Like før klokken 20.00 onsdag kveld fikk brannvesenet melding om en ny brann på grensen mellom Hå og Bjerkreim.

– Mannskapet har tatt seg noen kilometer innover i heien. Det tar tid å komme seg frem på grunn av terrenget og mørket, sier operasjonsleder i Rogaland brann og redning IKS, Kjetil Vier til NRK.

Ifølge Vier skal det være snakk om et område på rundt tre kvadratkilometer som brenner i et område rundt Bjønndalen i Bjerkreim.

– Det er ikke særlig mye vi får gjort før i morgen, men vi har sendt ut noen fra sivilforsvaret til denne brannen også. De vil holde vakt utover natten sammen med mannskap fra brannvesenet, sier Vier til NRK like etter 22.00.

Gjesdal: Mannskapet trukket ut

Flere separate bråtebranner kom tirsdag kveld ut av kontroll og spredte seg over store områder i Rogaland.

I Gjesdal har de foreløpig stanset slokkingsarbeidet fordi mørket gir vanskelige forhold for mannskapet.

– Vi har trukket mannskapet ut fra brannområdet fordi vi ikke ønsker å ha mannskap der det brenner når det er mørkt, sier Yngve Bye Bruun i brannvesenet.

Truet ikke bebyggelse

Lyngbrannen på sørsiden av området Holmaholen overvåkes ved hjelp av droner gjennom natten for å hindre spredning mot bebyggelse. Det er økt vind i området, som øker faren for spredning.

Også her har vi folk på vakt gjennom natten. De melder om mye vind i området, og at brannen har blusset opp enkelte steder, sier Vier klokken 22.00.

Lyngbrann Gjesdal

Helikopteret som er satt inn for å slukke lyngbrannene på Jæren har tatt dette bildet fra lufta.

Foto: Skogbrannhelikopteret

Området er forholdsvis øde, så brannen truer ikke noe bebyggelse, slik den er nå.

Dersom brannen sprer seg mot bebyggelse vil mannskapet flytte seg i løpet av natten for å stoppe spredningen.

Vinden skapte problemer

Onsdag ettermiddag er flere av brannene på Jæren slokket, og brannvesenet jobbet på spreng frem mot kvelden for å få slokket den siste brannfronten ved Holmaholen. Over 70 mann har jobbet med sluknings- og kontrolleringsarbeidet.

Brannen som startet tirsdag blusset opp igjen i løpet av onsdagen.

– På grunn av at vinden øker så tar brannen seg opp og det er snakk om flere kilometer som brenner, sier utrykningsleder ved Rogaland brann og redning, som er i Gjesdal ved Holmaholen.

Brannvesenet legger ned totalforbud mot bruk av ild. Brigadesjef Alf Egil Krohn forteller hvorfor.

Brannvesenet legger ned totalforbud mot bruk av ild. Brigadesjef Alf Egil Krohn forteller hvorfor.

Brannforbud

Meteorologene melder opp mot liten kuling både i dag og i morgen, og det er lite nedbør i sikte. Med bakgrunn i brannene det siste døgnet innfører Rogaland brann og redning totalforbud mot å gjøre opp alle former for ild.

– Totalforbudet gjelder bruk av all ild i eller i nærheten av skog og mark, også på grillinnretninger som er tilrettelagt av kommunene. Mange skog-, kratt- og gressbranner skyldes uvettig oppførsel med ild i naturen. Disse kan få alvorlige konsekvenser. Derfor legger vi nå ned forbud mot bruk av ild utendørs, sier seksjonsleder Rune Einar Håland i forebyggende avdeling i Rogaland brann og redning IKS.

– Flere bønder søker om å få lov til å brenne gress i disse tider, men nå får alle nei. Mye på grunn av vinden som øker på, men selvsagt også på grunn av brannene som har kommet ut av kontroll, sier brigadesjef Alf Egil Krohn.

Lyngbranner på Jæren