– Jeg går mye, både når jeg skal til byen og på jobb, sier Britt Nærland.
Hun er en av dem som stadig oftere velger å droppe bilen, og hun merker godt at flere i Stavanger gjør det samme.
– Jeg tror nok folk har blitt mer bevisst på helsegevinstene rundt dette. Det er jo definitivt god trim, sier hun.
– Trenden i ferd med å snu
POSITIVE TALL: Christin Berg har studert tallene fra den ferske undersøkelsen, og er glad for utviklingen.
Foto: Øystein Ellingsen / NRKPå to år har bilandelen gått ned fra 57 til 51 prosent i Stavanger. Samtidig har andelen til fots økt fra 18 til 24 prosent, viser den nasjonale reisevaneundersøkelsen.
– Dette er en interessant utvikling, og kan tyde på at trenden er i ferd med å snu, sier Christin Berg i Stavanger kommune.
- LES OGSÅ:
Hun jobber som rådgiver i transportavdelingen, som blant annet har som mål å få flere til å sette fra seg bilen. Hun er usikker på hva som er årsaken til at flere lar bilen stå.
– Det er mulig at folk begynner å se på hvordan de kommer seg til og fra jobb og de ulike gjøremålene. Mange oppdager nok da at det er mer praktisk å gå, sier hun.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
TETT TRAFIKK: Selv om bilandelen går ned blant siddiser, er det fortsatt lange køer på veiene i Stavanger-området.
Foto: Kaj Hjertenes / NRKFlere gående, men ikke mindre bilkø
Stavanger har tradisjonelt vært en typisk bilby, med en lav andel kollektivreisende. Det er den fortsatt, selv om den sakte, men sikkert begynner å ligne mer på andre storbyer.
– Utviklingen viser at folk i Stavanger har blitt mer urbane enn tidligere, sier Berg.
- LES OGSÅ:
Likevel har ikke dette ført til at køene forsvinner på veiene, heller tvert imot. Berg mener dette kan ha en naturlig forklaring.
– Denne undersøkelsen gjelder folk som bor i Stavanger, og det er jo flere som bruker veiene i området. Så det kan godt hende at tendensen er annerledes andre steder. I tillegg har vi jo en befolkningsvekst som spiller en rolle, sier Berg.