NRK Meny
Normal

Flere lærere blir boligflyktninger

Nyutdannede lærere får ikke lenger låne nok penger i banken til å kunne kjøpe seg en liten leilighet på Nord-Jæren.

Boliger under 1,5 million

Ønsker du ikke å bygge nytt eller totalrenovere er det kun en leilighet til salgs for under 1,5 million på Jæren.

Foto: Skjermdump fra finn.no

Beregninger SR-Bank har gjort for NRK viser at lønnen til en nyansatt lærer ikke rekker til å lånefinansiere selv en knøttliten leilighet i dagens marked på Nord-Jæren.

– Jeg har lyst til å bo i noe annet enn en liten kjellerleilighet på Storhaug i lengden. Jeg er heldig og har kommet inn på boligmarkedet og har opparbeidet meg en viss egenkapital. Likevel strekker det ikke til når jeg ønsker meg en liten hageflekk og litt mer enn en leilighet med ett soverom, sier Sølvi Brekke.

– Trives godt i jobben

Hun er en av flere erfarne lærere som sier opp sin faste lærerjobb i Stavanger-skolen på grunn av skyhøye boligpriser.

Brekke har arbeidet som lærer ved Vassøy skole i fire år. Hun stortrives, men behovet og drømmen om et lite hus med en hageflekk kan ikke lenger kombineres med en lærerjobb i Stavanger.

– Jeg synes det er veldig trasig fordi jeg trives veldig godt i den jobben jeg har og kunne veldig godt tenkt meg å fortsette, men nå blir jeg boligflyktning, sier hun.

Kan kjøpe enebolig i Haugesund

Til tross for at hun tjener over snittet, må hun bosette seg nord for Boknafjorden for å kunne kjøpe den boligen hun ønsker seg.

– Det blir nok Haugesund eller Karmøy. Jeg tror nesten jeg kan få meg en enebolig for det leiligheten min her i Stavanger er verdt.

Hun er langt fra alene. Flere rektorer i Stavanger skolen klarer ikke å få kvalifiserte lærere til ledige jobber. Utdanningsforbundet forteller om mange lærere som flytter ut av kommunen. Sølvi Brekke har selv flere lærervenner som har valgt det samme som hun selv.

– Jeg har venninner som er enslige og ikke får lån i banken. Jeg vet også om mange som har reist hjem dit de kommer fra, sier hun.

Maks lån på 1,5 million

Konserndirektør for privatmarkedet i Sparebank 1 SR bank, Oddvar Rettedal, bekrefter historiene. I likhet med mange andre yrkesgrupper tjener ikke en nyutdannet lærer lenger nok til å få lån til egen bolig i Stavanger-regionen.

– Hvis en skal låne hele kjøpesummen og få hjelp av foreldre eller familie som stiller pant er maks belåning som en tåler med den inntekten, 1,5 millioner. Det er utfordrende å finne en leilighet til den prisen i Stavangermarkedet, sier han.

Det høres kanskje ut som mer enn nok i lån for en enslig med studielån og uten bil, men sannheten er at du ikke lenger finner bolig på markedet til den prisen sør for Boknafjorden.

En gjennomgang av samtlige boligobjekter som ligger ute for salg på finn.no, resulterer i få alternativer: En leilighet på 30 m² og med sovealkove på Bryne og et restaureringsprosjekt i Hauge og Dalane. Lengst sør i fylket på Moi er et par alternativer billige nok. Nord for Boknafjorden er markedet et helt annet.

To kan låne 3,5 millioner

Selv et nyutdannet lærerpar med en samlet inntekt på 800 000 vil slite i dagens boligmarked på Nord-Jæren.

– Våre beregninger viser at dersom de skal låne hundre prosent så kan de kjøpe en bolig på ca. 3,5 millioner. Da begynner man i hvert fall å nærme seg en bolig, om det ikke er en enebolig kan du i hvert fall finne rekkehus eller leiligheter i en grei størrelse, sier Rettedal.

Men selv det vil være tøft nok. NRK har sjekket eiendomsmarkedet for eneboliger i Stavanger og Sandnes med prisantydning under 3,5 millioner kroner. Vi fant 8 boliger – noen av dem med relativt enke standard. Er man alene med studielån er det håpløst.

– Økonomien er den utløsende faktoren

Selv for Sølvi Brekke som har ti års erfaring som lærer og har opparbeidet egenkapital i egen bolig, er drømmen om en liten bolig med hageflekk og mer en ett soverom en drøm i dagens boligmarked i Stavanger.

Ville du blitt her dersom du hadde tjent mer?

– Ja det ville jeg. Økonomien er den utløsende faktoren, sier hun.