Flere kvitter seg med piggdekkene

I Stavanger ruller stadig flere biler på piggfrie vinterdekk. En gledelig utvikling, mener miljøvernsjefen i kommunen, men i Sandnes går utviklingen tregere.

dekkskifte Bil og anleggsdekk, Lura i Sandnes

Stadig flere piggfrie vinterdekk ble satt på biler i Stavanger før vinteren. Nå skiftes de ut til sommerdekk, men kommunen håper på flere piggfrie bilister også neste vinter.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Pig free

Kampanjen «pig free» i Klubbgata i Stavanger.

Foto: Pigfree.no

– Det har blitt fem prosent færre piggdekk her på Nord-Jæren de siste to årene. Vi nærmer oss 80 prosent, og det er veldig gledelig, sier Olav Stav, miljøvernsjef i Stavanger.

Kommunene på Nord-Jæren har hengt opp og delt ut rosa griser for å få folk til å skifte ut piggene med piggfrie vinterdekk. Kampanjen «pig free» har fungert.

– Piggfritt varer lengre

Avdelingsleder hos Bil og anleggsdekk på Lura i Sandnes, Siv Soldal, mener de piggfrie vinterdekkene også er økonomisk gunstige for bilistene.

Siv Sodal, Bil og Anleggsdekk Lura

Siv Sodal, avdelingsleder på Bil og Anleggsdekk på Lura sier at de piggfrie dekkene varer lengre enn piggdekk på tørre Stavanger-veier.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Vi har mye bare veier i området, og piggene er så små at de blir spist opp ganske fort. Piggdekkene blir derfor fortere dårlige enn piggfrie dekk, sier Soldal.

Men selv om stadig flere av kundene deres velger den miljø- og økonomivennlige varianten, sverger kunde Sven Oma fortsatt pigger.

– Jeg kjørte tidligere på piggfrie dekk, men jeg hadde et lite uhell, og etter det skiftet jeg til piggdekk.

På klar is under et lag nysnø mistet Oma den gangen kontrollen over bilen sin, noe han tviler på at ville skjedd med pigger på dekkene.

Kø ved Kvadrat

Færre kjører med pigger på dekkene mellom Stavanger og Sandnes.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Går tregere i Sandnes

I Sandnes er han ikke alene om å helgardere seg med piggdekk. Mens 80 prosent kjører piggfritt i Stavanger, velger færre enn 70 prosent det samme i nabokommunen.

Det er ikke Hans Ivar Sømme, miljøvernsjef i Sandnes, særlig fornøyd med.

– Det viser seg at det tar lengre tid å få opp den piggfrie andelen enn vi hadde håpet på. Stavanger har en mer urban trafikk, der det jevnt over er tørre og mindre glatte veier enn i Sandnes, sier han.

Olav Stav

– Gledelig at flere velger piggfritt, sier Olav Stav, miljøvernsjef i Stavanger.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

I Stavanger strekker likevel ambisjonsnivået seg høyere enn det allerede oppnådde resultatet.

– Vi har et mål om 85–90 prosent, men det er gledelig å se denne trenden som har vært. Vi håper at det kan inspirere flere til å ville bidra til bedre folkehelse i Stavanger, og på Nord-Jæren, sier Stav.