NRK Meny
Normal

Flere kommuner vurderer å drive asylmottak

Da Utlendingsdirektoratet i desember lyste ut 30.000 plasser i ordinære asylmottak, kom bare tre av tilbudene fra kommuner. Men nå tar flere kontakt for å undersøke mulighetene.

Forus akuttinnkvartering

Mange asylsøkere blir sittende på akuttmottak, som her på Forus, lenger enn meningen er. For at de skal komme videre til ordinære mottak, trengs det 30.000 nye plasser. Hittil har få kommuner meldt seg for å drive mottak selv, men antallet som vurderer det, er økende.

Foto: NRK

– Vi er i dialog med noen kommuner som sier at de kan tenke seg å komme på banen som driftsoperatører, sier Sissel Mehammer som er regiondirektør i UDI Vest-Norge.

I dag er det bare 20 kommuner som driver ordinære mottak sjøl, og særlig flere ser det ikke ut til å bli etter den utlysningsrunden som ble foretatt i desember.

Sissel Mehammer, UDI

Regiondirektør i UDI Vest-Norge, Sissel Mehammer, håper flere kommuner vil drive asylmottak selv.

Foto: Bård Siem / NRK

Blant de 114 tilbyderne som har meldt seg, er det bare tre kommuner – Nord-Odal, Sunndal og Kristiansand.

Flere tar kontakt

I Region Vest-Norge er det ingen, men Mehammer forteller at flere nå tar kontakt for å undersøke mulighetene.

– Det gjelder kommuner i alle fylkene i regionen. De ønsker å få mer informasjon om hva det vil si å være driftsoperatør, sier hun.

Utlendingsdirektoratet ønsker at flere kommuner skal komme på banen, og håper flere vil melde seg når det blir ny utlysning til våren.

Ønsker nykommere velkommen

Derimot er det en rekke andre nye mulige driftsoperatører på lista over de 114 tilbyderne. Det er Mehammer godt tilfreds med.

– Vi ønsker oss, og trenger, flere aktører som kan drive mottak, så det ser vi veldig positivt på, sier hun.

Må vente til februar

UDI er nå i gang med å kvalitetssikre tilbudene, og kontakte kommuner der de nye mottakene kan bli etablert. I region Vest-Norge blir det ikke klart før rundt 1. februar hvor de nye mottakene kommer. Det er noe seinere enn opprinnelig tenkt.

En grunn til forsinkelsen er nettopp de nye tilbyderne, som UDI ikke kjenner til fra før. Dessuten er konkurransegrunnlaget noe endra fra tidligere utlysninger.

– Men hovedgrunnen til at det tar litt lengre tid enn vi egentlig hadde planlagt, er at vi har fått inn så mange ulike tilbud, sier regiondirektør Sissel Mehammer.