Hopp til innhold

Flere gjør verdifulle funn med metalldetektor

Stadig flere piper rundt i naturen – på jakt etter eldgamle gjenstander. Erik Nilsen Alve troner foreløpig øverst på detektor-pallen i Rogaland etter et funn han gjorde på Høg-Jæren for tre år siden.

Bli med ut på jakt med metalldetektor.

Erik Nilsen Alve er på jakt etter gjenstander gjemt under bakken.

– Piiip, pip, pip ... piiiiiip ...

Detektor-entusiast, Erik Nilsen Alve, er på en noe annerledes jakt, utenfor NRK sine lokaler på Ullandhaug i Stavanger. Sammen med NRK-reporter Bjørn Olav Skjæveland leter han etter gjenstander under bakken. Og helst eldgamle gjenstander av verdi. Men morgenens funn er ikke mye å rope høyt hurra for: En colaboks, litt bly og ei jernstang.

– Det mest fascinerende med letinga er jo at du kan finne noe spennende. Og i tillegg har det verdi ved at det belyser historien vår, sier Alve.

På pallen for gjevt funn

Alve har tidligere hatt god uttelling i letinga si. For i 2011 fant han en brakteat i gull, et smykke som er 2000 år gammelt. Smykket stammer fra tiden i tidsrommet mellom romersk jernalder og folkevandringstida.

– Det var helt sykt når jeg oppdaget hva jeg hadde funnet. Jeg løp bort til kameraten min. Senere leverte jeg smykket til Arkeologisk museum i Stavanger, sier Alve.

I en kåring av ulike detektorfunn i Rogaland, gjort av Rygene detektorklubb, troner Alves funn øverst. Klubbens begrunnelse er at smykket er et praktfullt håndarbeid i rent gull.

Cola-boks

Dagens funn, utenfor NRK-huset, bestod blant annet av en colaboks. Verken antikk eller verdifull.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– Slike funn får en-detektor-entusiast til å glemme at han har gått fem timer i strekk uten å finne annet en to spiker og en cola-kork, heter det i juryens begrunnelse, som tidligere er omtalt i Aftenbladet.

Stadig flere gjør funn

I Norheimsund i Hordaland har arkeologer fra Bergen nå åpnet en grav fra merovingertiden (550-793 e. Kr.), skriver Forskning.no. Dette funnet ble gjort med metallsøker og var godt tatt vare på.

På Vestlandet er det gjorde mange rike funn fra folkevandringstiden (400-550 e. Kr.) og vikingtiden (793-1030 e. Kr.) Men det er langt færre gravfunn fra merovingertiden imellom.

Alve opplever at de har blitt stadig flere som jakter rundt på jordene på Jæren.

– Det har nok med at det er en drøm for mange, det å finne en skatt. I den senere tid har også media i større grad omtalt funn som er gjort med detektor, sier han.

Funnene koster museene dyrt

Erik N. Alve

Erik Nilsen Alve lever ut guttedrømmen. han leter etter gjemte, verdifulle skatter.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Universitetsmuseene erfarer at ikke alle metallsøkere er like bevisste og skånsomme med funnene.

Istedenfor å røre funnet lot mannen, som fant gjenstandene fra merovingertiden, la tingene ligge urørt og kontaktet umiddelbart arkeologene ved Hordaland fylkeskommune.

Objekter som blir funnet kan se solide ut, men århundrer i jorda har ført til at de ofte er svært skjøre.

De stadig flere metallsøkerfunnene skaper også store ressursmessige og økonomiske utfordring for universitetsmuseene.

En sterk økning i innkomne metallfunn gjør at museene må bruke store beløp til stabilisering og konservering av objektene. Museene er i tvil om hvordan de skal løse dette, rapporterer Norsk arkeologi sitt nettsted Norark.