Hver tjuende velger i Rogaland har innvandrerbakgrunn

Nesten 15 000 innvandrere med norsk statsborgerskap har stemmerett ved stortingsvalget i Rogaland. Det er 35 prosent flere enn ved forrige stortingsvalg.

Johannes læringssenter

Nesten 15 000 innvandrere med norsk statsborgerskap har stemmerett ved stortingsvalget i Rogaland. Bildet viser elever på norskkurs ved Johannes Læringssenter i Stavanger.

Foto: Elin Lote Haga / NRK

Under valget førstkommende mandag er det vel 2 760 innvandrere i Rogaland som for første gang har stemmerett.

Tallene som Statistisk sentralbyrå offentliggjør dag viser at til sammen 14 682 norske statsborgere med innvandrerbakgrunn kan stemme ved stortingsvalget her i fylket.

Les også: Biblioteket vil få innvandrerne til å stemme

Les også: Vil få flere innvandrere til å stemme

Det er 3 700 flere enn ved forrige stortingsvalg for fire år siden. Andelen med innvandrerbakgrunn av de stemmeberettigede ved høstens valg er 4,7 prosent, mot 3,6 prosent ved stortingsvalget i 2009.

Flest tyrkere, somaliere og iranere

Reglene som avgjør hvem har stemmerett er annerledes ved stortingsvalg enn ved kommunevalg. Ved stortingsvalget er det bare norske statsborgere som får stemme, mens ved kommunevalget får innvandrere som har vært i landet i tre år delta.

Valgkampåpning i Stavanger

Under valget førstkommende mandag er det vel 2 760 innvandrere i Rogaland som for første gang har stemmerett.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Det innebærer at veldig mange arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa som fikk stemme for to år siden, ikke har stemmerett ved dette valget. Nå er det innvandrere som har vært her en stund, pluss deres sønner og døtre som er det dominerende «utenlandske» innslaget i valglokalene.

Les også: Forsker: – Det er jo vanvittig alvorlig at fattigdommen rammer så etnisk skjevt

Les også: Borgerlig seier kan gi rekordmange flerkulturelle

I Stavanger er det innvandrere fra Tyrkia som er den klart største gruppen. Vel 600 personer med bakgrunn fra Tyrkia kan stemme på mandag, mens det ikke er mer enn knapt 200 polakker i Stavanger som har stemmerett.

Innvandrere med stemmerett i Stavanger

Landbakgrunn

Antall stemmeberettigede i Stavanger

Tyrkia

609

Somalia

392

Iran

366

Vietnam

354

Pakistan

333

Bosnia-Hercegovina

288

Kosovo

215

Irak

199

Polen

197

Etiopia

182