– Det er et tøffere miljø nå, og de har mindre respekt for politiet, sier Sigrunn Bjørseth som har gått natteravn i 14 år.
En ny rapport fra Sør-Vest politidistrikt viser at både narkotikabruk og vold øker blant ungdom under 15 år. Det gjør den rutinerte natteravnen bekymret.
– Den yngste jeg har møtt var 11 år. Han var bevisstløs av rus og foreldrene ville ikke komme å hente ham, forteller Bjørseth.
På Ruten, som er både bussterminal og togstasjon i Sandnes sentrum, går Bjørseth sammen med de andre frivillige ravnene. Her kommer de ofte i kontakt med ungdom.
FRIVILLIG: Dag- og natteravn Sigrunn Bjørseth er bekymret for utviklingen og ungdommen.
Foto: Jo Henrik Jarstø– Når ungene henger på Ruten så sent om kvelden, begynner vi jo å lure, sier Bjørseth.
Negativ trend
For ungdom under 18 år har det vært en økning på 30 prosent i antall voldssaker, sammenlignet med 2017. Antall narkotikasaker har økt med 72 prosent. Økningen kommer på tross av nedgang i antall førstegangsforbrytere.
Tidligere rapporter har vist at antall straffbare forhold øker mest i aldersgruppen 13–14 år.
– Disse ungdommene trives som regel ikke på skolen. De har heller ikke et fritidstilbud de trives med. Vi ser at de som havner utenfor, oppholder seg på steder du helst ikke skal oppholde deg, sier leder for forebyggende avdeling i politiet i Sandnes, Sveinung Wathne.
BEKYMRET: Sveinung Wathne, leder for forebyggende avdeling i politiet i Sandnes, syns utviklingen er urovekkende.
Foto: Jo Henrik Jarstø– Virker som at foreldrene ikke bryr seg
Både politiet og natteravnene etterlyser at foreldrene skal følge bedre med på barna sine. Sosiale medier blir ofte brukt til å avtale salg av rusmidler og slåsskamper. Wathne mener foreldrene ikke følger med.
– Vi lærer barna våre å se til begge sider før de krysser veien, og følger nøye med første gang de går alene. Men på internett slipper vi dem løs uten tilsyn, sier Wathne.
Leder for FAU ved Giske ungdomsskole, Siv Soldal, er enig i at foreldre må være mer observante. Hun mener de fleste foreldre er klar over utviklingen.
– Flere foreldre er på sosiale medier, men det er fortsatt lett for ungdommene å lure oss. Ungdommene bruker som regel Snapchat, og der forsvinner meldingene etter noen sekunder. Da blir det vanskelig for oss å gripe inn, sier Soldal.
ETTERMIDDAG: Dagravnene går flere runder rundt Ruten på dagtid som kveldstid.
Foto: Jo Henrik Jarstø