Dropper blomstene - ønsker pengegaver

Inger Elisabeth Hansen mistet mannen sin for halvannet år siden. I stedet for blomster hjem, ønsket hun en pengegave som kommer andre til gode.

Flere gir pengegaver ved dødsfall.

SE VIDEO: Flere gir pengegaver til gode formål ved dødsfall. Se tv-reportasje om temaet her.

– Dette var helt naturlig for oss, å heller ønske oss en minnegave i stedet for blomster, sier Inger Elisabeth Hansen.

Sommeren 2012 mistet hun sin ektemann gjennom 40 år, Ove Conrad Hanssen. Han fikk diagnostisert svulst på hjernen, og døde etter 14 måneders sykdom.

I 30 år hadde Ove Conrad jobbet som forsker og lærer ved Misjonshøgskolen, og ekteparet var aktive i IMI-kirken i Stavanger. Derfor bestemte familien seg for å støtte et av kirkens prosjekter, Normisjons arbeid i Kambodsja.

– Vi tenkte at det kunne være fint å støtte et arbeid som kunne bety noe for andre. Ove var opptatt av dette prosjektet, og jeg er sikker på at han syns det er bra at vi gjennom begravelsen støttet arbeidet, sier hun.

Ønsker penger til petscanner

Kjell Stautland

Bilde av Kjell Stautland som døde av kreft.

Foto: Privat

Og det er flere som gjør som familien Hanssen. Sissel Riis mistet nettopp mannen sin Kjell Stautland, som døde av kreft. I dødsannonsen hans ønsket familien like gjerne penger til ny petscanner på Stavanger universitetssjukehus (SUS), som blomster.

– Det var i Kjells ånd. Han var realist, og ville likt at folks oppmerksomhet i anledning hans død ikke visnet bort med blomstene, men heller kunne bidra til mer forskning og kunnskap, sier Sissel Riis.

Mannen var interessert i forskning og vitenskap, så interessert at han krøp ut av senga på sykehuset, for å sjekke maskinene rundt seg.

– Med mer kunnskap og utstyr, kan vi kanskje komme lenger i å diagnostisere og hjelpe i kreftbehandlingen, og kanskje unngå noen dødsfall, legger hun til.

– Vil gi noe tilbake

Begravelsesbyråene bekrefter at mange pårørende ikke ønsker blomster hjem, men heller vil at en organisasjon, sykehus eller forening skal få en pengegave. Og stadig flere ønsker å gi konkret til ett spesielt prosjekt eller en spesiell avdeling.

Rolf Rød

Rolf Rød, Hviding begravelsesbyrå.

Foto: Rolf Marnburg

– De ønsker å gi noe tilbake til dem som har vært nær den siste tiden, sier administrasjonsleder i Hviding begravelsesbyrå, Rolf Rød.

Han sier Kreftforeningen er organisasjonen flest ønsker å gi til. Demensforeningen og Leger Uten Grensen er andre organisasjoner folk vil støtte.

Døde på skitur, støttet Skiforeningen

Erik Vigander

Erik Vigander, Kreftforeningen.

Foto: Rolf Marnburg

– Vi ser at dette er en tendens for hele landet. Det som er tydelig er at folk er mye mer bevisst på å øremerke pengegavene til særskilte prosjekter, sier Gunnar Hammersmark.

Han er direktør i Virke Gravferd, som er den eneste bransjeorganisasjonen for begravelsesbyråer i Norge.

– Pengegaven knyttes ofte opp til dødsårsaken. Jeg hørte nettopp om en mann som døde under en skitur. Familien hans ønsket ikke blomster til hjemmet, men heller en pengestøtte til Skiforeningen, sier han.

Hammersmark forteller at pengegaver ved begravelser som oftest doneres til sykehusene og organisasjoner knyttet til kreft.

Fikk 20 millioner i minnegaver

Kreftforeningen får årlig inn store summer fra minnegaver fra ulike begravelser landet rundt. I fjor mottok foreningen 20 millioner kroner i minnegaver, mot 16 millioner i 2008.

– Vi får anslagsvis opp mot 2500 minnegaver fra begravelser hvert år. Det er vi veldig glade og takknemlige for, sier pressesjef i Kreftforeningen, Erik Vigander.

Flere nyheter fra Rogaland