– I år var det Besseggen, neste år blir det Rondane

Flere enn før går i fjellet og overnatter på hyttene til Turistforeningen. Trenden spres via sosiale medier.

Fjelltur ved Besseggen

Lena Kasinen beundrer Besseggen. Neste år blir det tur i Rondane.

Foto: Privat

– Her er vi på vei opp til Jotunheimen. Vi måtte ha en overnatting i nærheten av Odda. Så vi brukte teltet allerede da, sier Lena Kaasinen.

Lena Kaasinen

Telt funker best der det ikke er hytter.

Foto: Privat
Lena Kasinen

Dette er Lena Kasinens selfie fra sommerens fjelltur.

Foto: Privat
Lena Kaasinen

Ut på tur - aldri sur.

Foto: Privat

Lena Kasinen viser fram bilder fra fjellturen tidligere i sommer. Hun er en av mange som i år har valgt å legge ferien til norske fjell.

– Det er knallbra. Du får oppleve en tur på en helt ny måte når du går. Her ser vi mye landskap. Vi var ganske fascinerte, forteller hun

En fjelltur i Nord-Norge i fjor ga Kasinen mersmak på denne ferieformen.

– Det er så beroligende og vakkert på samme tid. Så jeg fant ut at det var noe jeg ville gjøre mer. Jeg angrer ikke, neste år blir det Rondane, sier Kaasinen.

Hun merker at stadig flere, i hennes alder og i omgangskretsen hennes, går i fjellet.

– Du oppdager nye steder som kan være kjekke og interessante, sier Kaasinen.

– Du får tre ting på en gang

– Det å gå i fjellet er et sånt Kinderegg. Du får tre ting på en gang. Du får fysisk aktivitet. Du får flotte naturopplevelser, og så er det en veldig fin måte å være sammen med andre folk på, sier Preben Falck, leder for Stavanger Turistforening.

Han forteller at flere har gått i fjellet denne sommeren enn tidligere.

Turistforeningens hytter på Blåfjellenden, Stranddalen, Lysebotn og Grautheller har så langt i sommer hatt vel 4300 overnattinger. Det er en økning på rundt ti prosent sammenlignet med i fjor.

Blåfjellenden

Stavanger Turistforenings hytte på Blåfjellenden er en av de som har hatt økt besøk denne sommeren.

Foto: Finn Strand

– Folk bruker fjellet annerledes

– Folk bruker kanskje fjellet litt annerledes nå. Dessuten viser folk det på Facebook og andre steder mer enn før. På den måten blir vi mer oppmerksom på fjellturene, mener Falck.

Nordmenns ferievaner endrer seg. Det viser igjen også i den norske fjellheimen.

– Du er på en strandtur til Dubai den ene helgen. Så skal du på en spaferie til Riga, og så rekker du en liten tur til Trolltunga innimellom. Det er snakk om korte turer, gjerne en helg, maksimalt en langhelg, sier Falck.

Turistforeningen registrerer at folk også i fjellet klumper seg sammen på de store attraksjonene. I Rogaland drar folk til Preikestolen og Kjerag for å oppleve noe spesielt.

– Fjorten dager med ryggsekk i Ryfylkeheiene er det mye mindre av enn det var før, sier Falck.

Preben Falck

Preben Falck i Stavanger Turistforening sier at trenden er at flere går i fjellet. de fleste går kortere turer til kjente attraksjoner.

– «Alle» går i fjellet

Da NRK torsdag morgen spurte radiolytterne om hva de ville foretrekke om de skulle velge mellom to uker på en strand i Syden eller to uker fra hytte til hytte i fjellet med tursekk.

Resultatet av den uhøytidelige rundspørringen var at stort alle ville til fjells.

– Det er jo veldig kjekt for oss å høre dette, men jeg har jo en mistanke om at folk pynter litt på sannheten på samme måten som de kanskje gjør på Facebook.Vi hadde en undersøkelse i fjor der vi spurte folk om de var medlemmer i Turistforeningen. Det er 750 000 i Norge som sier at de er det, men det er bare 250 000 som faktisk er medlemmer, forteller Falck.

Han mener at folk liker å assosiere seg med Turistforeningen og fjellturer

– Det er mange barnefamilier med små unger i bæremeis. Det er spreke ungdommer som går på helt ekstreme toppturer, og det er pensjonister som har god tid og bruker mye tid i fjellet. Det er virkelig et veldig bredt spenn av hele befolkningen, sier Falck.

Flere nyheter fra Rogaland