Hopp til innhold

En halv million har privat helseforsikring

På ett år har 60.000 nordmenn tegnet privat helseforsikring. Stadig flere bedrifter gir sine ansatte frikort i helsekøen.

Lege og pasient

En halv million nordmenn slipper å vente for å få time hos legen, bli behandlet eller operert.

Foto: /colourbox.com / /colourbox.com

– Du slipper å vente i uker og måneder, og tenke på sykdommen. Nå får du raskt høre hva det er, og blir behandlet, sier seniorarkitekt Børge Bransberg-Dahl.

Børge Bransberg-Dahl og Turid Elizabeth Jensen

Børge Bransberg-Dahl og Turid Elizabeth Jensen er fornøyde med at bedriften deres har privat helseforsikring.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK
Eli Hagen Bang

Eli Hagen Bang i Vertikal Helse tilbyr privat helseforsikring.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

De ansatte hos Bransberg-Dahls arkitekter i Stavanger er forsikret mot lange køer og ventetid dersom sykdom og helseskade er et faktum.

– Man kan vente i all evighet på henvisninger og operasjoner. Med den helseforsikringen som vi har går det maks to arbeidsdager, og så tar Vertikal kontakt, sier økonomi og administrasjonsleder Turid Elizabeth Jensen.

60.000 flere på ett år

Antall personer med privat helseforsikring øker kraftig. På landsbasis har nærmere en halv million mennesker en slik forsikring, og 60.000 nytegninger har skjedd på et år.

– Vi har stor pågang, og det er mange private firma som har tegnet en slik forsikring for sine ansatte, sier Eli Hagen Bang i Vertikal Helse.

Vertikal Helse er ett av firmaene som er ledende på området, og åpnet i fjor ett eget lokalkontor i Sandnes. For Rogaland er det området i landet med størst vekst innen denne type forsikringer.

– Det er mange arbeidstakere her i Rogaland, mange store bedrifter og mange oljerelaterte bedrifter, sier Hagen Bang.

– Tid er penger

Hallvard Ween

NHO-leder i Rogaland, Hallvard Ween, er positiv til at flere bedrifter sikrer de ansatte privat helsehjelp.

Foto: Moment studio/NHO

Personer med privat helseforsikring er sikra å komme i gang med undersøkelser etter få dager, og påfølgende rask behandling ved en privatklinikk. Tid er penger, sier regiondirektør i NHO i Rogaland, Hallvard Ween, som er svært positiv til tilbudet.

– Det betyr jo at du kan få gjort det du hadde planlagt. I enkelte tilfeller går det an å leie inn vikarer, men det er ikke «bare bare». Det er en tilleggskostnad og et opplæringsperspektiv. De som er ansatt i funksjonen er de som har best forutsetninger for å utføre oppgavene, sier Ween.

– Skaper et klasseskille

Olaug Bollestad

Olaug Bollestad (KrF) mener privat helseforsikring skaper et klasseskille i Norge.

Foto: Gunnhild Sørås / KrF

Men det er ikke alle som roper hurra for denne type forsikring.

– Vi har nå en gang den operasjonskapasiteten vi har. For KrF er det viktig å prioritere etter alvorlighetsgrad, sier KrF-politiker, Olaug Bollestad som sitter i helse og sosialkomiteen på Stortinget.

De sykeste må prioriteres, mener hun, og frykter private helseforsikringer skaper et klasseskille i samfunnet.

– Helsetilbudet bør avgjøres av pasientens behov og sykdom, og ikke ut ifra hvilken forsikring pasienten har, sier hun.

– Sniker ikke i køen

– Det er ingen som spør dersom du kjøper inn dyr kompetanse for å drive service på en maskin, men det stilles spørsmål ved å gjør det samme med mennesker. Det kan jeg ikke skjønne, sier Hallvard Ween i NHO.

Bransjen og kundene mener forsikringen er kommet for å bli, og opplever ikke at de sniker i køen.

– Det går jo ikke an å snike i den offentlige køen. Vi kjøper helsetjenester hos private aktører. Der er det faste priser, og vi bestiller timer, som vi betaler for, sier Eli Hagen Bang i Vertikal Helse.

– Egentlig gir det jo plass til en annen pasient i den offentlige køen i og med at du hopper ut og bruker et annet system, sier arkitekt Børge Bransberg-Dahl.