Hopp til innhold

Flere ledige må ut av Rogaland for å finne jobb

Samtidig som ledigheten øker mer enn forventet, lyses det nå ut færre ledige jobber enn tidligere i høst.

Arbeidssøkere foran pc

NAV tror at flere av de arbeidsledige i Rogaland i tiden fremover må ut av fylket for å finne nye jobber.

Foto: Maren Katteraas / NRK NRK

– Det er fortsatt et brukbart arbeidsmarked i Rogaland, men vi er nok nødt til å si at mange vil måtte flytte på seg til områder der det er jobbmuligheter.

Det sier Nav-direktøren i Rogaland, Truls Nordahl.

regiondirektør i NAV Rogaland, Truls Nordahl

Regiondirektør i NAV Rogaland, Truls Nordahl, sier at økningen i ledigheten den siste måneden var i overkant av det som var ventet.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

Ved utgangen av oktober står 10 273 personer helt uten arbeid i Rogaland. Det er nesten 600 flere enn for en måned siden. Det nye er at det ikke ble lyst ut flere enn 921 stillinger den siste måneden. Det er en nedgang på 27 prosent sammenlignet med forrige måned.

På landsbasis er det nå 80 000 arbeidsledige.

Les også: NAV venter 10 000 flere ledige neste år

– Det vil nok være en del som må flytte på seg for kortere eller lengre tid, sier Nordahl.

Ledigheten sprer seg

– Økningen i ledigheten er i øvre kant av det som var våre forventninger. Vi har sagt at vi tror vi skal se 4,2 prosent ledighet ved utgangen av året, og i oktober passerte vi altså fire prosent, sier Nordahl.

En av årsakene til at økningen i ledighet går raskere enn forventet er at sysselsettingsproblemene nå sprer seg fra oljevirksomheten til andre bransjer.

Les også: Vil sende ingeniører til Danmark

– Fram til nå har det vært en ganske svak trend der vi har sett at bygg og anlegg og noen andre bransjer har kommet etter. Denne måneden ser vi nok det enda sterkere. Det er mer negativ bevegelse, kanskje særlig i bygg og anlegg, sier Nordahl.

Byggearbeid i Bergen

Arbeidsledigheten i Rogaland sprer seg nå til andre bransjer, mest utsatt er byggebransjen.

Foto: Trude Bakke / NRK

Oktobertallene viser økning i ledigheten i alle bransjer unntatt undervisning. Flest nye ledige er det innen gruppene Ingeniør og IKT-fag, Industriarbeid, Bygg og anlegg og akademiske yrker.

Mange får ny jobb raskt

NAV-direktøren tror denne tendensen vil forsterke seg utlover i 2016. Da vil ledigheten spore seg fra oljen til andre bransjer, og fra Rogaland til andre fylker. NAV tror at på landsbasis vil ytterligere 10.000 personer melde seg som arbeidssøkere neste år.

I alle fall foreløpig er lyspunktet at rundt femti prosent av dem som blir ledige er tilbake i arbeid i løpet av tre måneder.

– Det er klart at for dem som nå sitter med en kompetanse som ikke er etterspurt her hjemme, så er situasjonen litt mer krevende enn den har vært tidligere i år, mener Nordahl.