Hopp til innhold

Flere cruiseskip forurenser Vågen

Det blir i år ny cruiseskip-rekord i Stavanger, men skipene virvler opp og sprer miljøgifter fra havbunnen.

Cruiseskipet "Aurora"

Cruiseskipet 'Aurora' anløp Stavanger i fjor sommer.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Årets cruisesesong i Stavanger er i gang, og med over 130 skip blir det rekordmange anløp også i år.

Turister legger igjen penger i både butikker og spisesteder, men selve skipene er ikke like positive for Vågen.

Blant de giftigste i landet

Erik Thoring

Erik Thoring er daglig leder i Naturvernforbundet i Rogaland.

Foto: Siri Bjelland Berven / NRK

En ny rapport konkluderer med svært giftige bunnmålinger i havnebasenget i Vågen i Stavanger. Den samme rapporten beskriver at ett større cruiseskip kan virvle opp 6000 kilo sediment. Partikler som virvles opp, kan spre miljøgiftene ut i Byfjorden.

– Det har vært kjent lenge at Stavanger havn er blant de giftigste i landet. Vi er bekymret for at det ikke har blitt gjort noe for å forbedre det, sier Erik Thoring, daglig leder i Naturvernforbundet i Rogaland.

Flere av skipene som anløper Vågen er innenfor kategorien større cruiseskip, og kan virvle opp så mye som 6000 kilo sediment hver. Miljøgiftene ligger i sedimentlagene, og oppvirvlingen kan spre giftpartiklene langt ut i Byfjorden.

Myndigheter krever tiltak

– Aktive havner i Norge har mye forurensing fordi det historisk har blitt tilført mange typer miljøgifter som ligger der. Dette er forhold som kommunen er pålagt av myndighetene å se nærmere på, og innføre tiltak mot, sier Olav Stav, miljøvernsjef i Stavanger Kommune.

Stav er klar over forholdene i Vågen. Tiltak må komme, og Thoring i Naturvernforbundet er klar på hva han vil.

– Det er to tiltak som bør vurderes seriøst. Den ene er å mudre, spesielt i indre havnebaseng. Lengre ute bør man se på tildekking med duk for å plastre inne miljøgiftene, sier han.

Flere mulige løsninger

Stav er på sin side ikke overbevist om at dette er de beste løsningene.

– Det å fjerne massene er ikke lett for da virvler du skikkelig opp, og kan skape masse problemer i kjølvannet av det. Å legge duk er også problematisk, fordi du må ha skikkelige masser som ligger oppå og holder duken på plass. Hvis massene ikke ligger godt nok, kan store skipsmotorer virvle opp duken, og da blir det et skikkelig kaos, sier Stav.

Farlig å spise fiskelever

Det er stort sett fiskene i havnen som blir preget av forurensingen.

– Det er mange som fisker i havnebassenget, hovedsaklig for å spise fisken. Det er veldig viktig at disse personene får informasjon om at de ikke skal spise leveren. Det er nemlig der miljøgiftene ligger, sier Thoring.

Nå har Stavanger kommune ansatt ein person som ska se på problematikken og ka tiltak som eventuelt bør gjøres.

– Jeg håper vi fortsatt skal få se de flotte cruisebåtene i Vågen i lang tid fremover, og at vi samtidig skal ha fine forhold i fjorden. Det er det som er utfordringen, sier Olav Stav.