Hopp til innhold

Mindre skamfullt å anmelde voldtekt

Både politiet og voldtektsmottaket tror det er mindre skam knyttet til å anmelde seksuelle overgrep nå enn før. TV-serien Skam får noe av æren.

Noora forteller venninnene at hun tror hun er voldtatt, og de drar på legevakta.

I en Skam-episode tar 17. mai-frokosten brått slutt når hovedpersonen Noora forteller at hun tror hun er voldtatt. Nå tror både politiet og voldtektsmottaket det er mindre skam knyttet til å anmelde overgrep. TV-serien får noe av æren.

Foto: Skam

– Vårt håp er at det oppleves som mer virkningsfullt og naturlig å gå til politiet når en har blitt utsatt for seksuelle overgrep, sier politistasjonssjef i Haugesund, Edgar Mannes.

De siste tallene fra Politidirektoratet viser at antall voldtektsanmeldelser i Norge økte med 21.9 prosent fra 2015 til 2016. Ser vi på utviklingen over fem år, er økningen 36,2 prosent fra 2012 til 2016.

Det samme ser vi også i Sør-Vest politidistrikt. Selv om økningen her kun var på fire prosent fra 2015 til i fjor, ble 30 prosent flere voldtekter anmeldt fra 2012 til 2016.

Lettere å søke hjelp

Mannes tror ikke økningen skyldes flere voldtekter.

– Det er veldig vanskelig å være sikker, med tanke på at vi forholder oss til mørketall. Men vi opplever det slik at det er blitt lettere å anmelde denne typen saker, enn det var tidligere. Hjelpen framstår som nærmere, og en ser at sakene fører fram, sier han.

SKAM har redusert skammen

På voldtektsmottaket i Haugesund har tallet på pasienter stort sett vært jevnt de siste årene. Men i 2016 opplevde mottaket en økning på 22 prosent, og tok imot 38 personer som hadde blitt utsatt for voldtekt.

Gunnvor Storesund

Gunnvor Storesund er leder på voldtektsmottaket i Haugesund og ser en økning i antall henvendelser.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen

Gynekolog Gunnvor Storesund er leder på voldtektsmottaket på Haugesund sjukehus. Hun deler politiets syn.

– Hemsedal-saken har vært en stor sak i media i forhold til hvor viktig det er å anmelde. I tillegg har TV-serien Skam tatt opp temaet voldtekt. Mange blir utsatt for overgrep og da er det bra at noen tør å stå fram. Jo flere som gjør det, jo flere vil de få med seg, og jo mindre tabubelagt blir det, sier Storesund.

Offer og overgriper kjenner hverandre

Edgar Mannes

Politistasjonssjef i Haugesund, Edgar Mannes, håper og tror at økningen i voldtektsanmeldelser skyldes at flere velger å politianmelde.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen

Ifølge Kripos sin rapport om voldtektssituajonen i Norge i 2015, skjer 39 prosent av voldtektene i forbindelse med fest. I 64 prosent av tilfellene er det en relasjon mellom fornærmede og den som forgriper seg.

– Relasjonen mellom den som er utsatt for overgrep, og den som har begått overgrepet er kanskje en av de mest vonde sidene ved dette, sier Mannes.

– Få bort mørketallene. Få bort skammen

Cecilie Hagemann er gynekolog på St. Olavs Hospital i Trondheim, og førsteamanuensis på NTNU. I 2014 forsvarte hun en doktoravhandling om helsehjelp og rettspleie ved voldtekter.

Cecilie Hagemann

Cecilie Hagemann tror debatter om voldtekter i media, gjør at det er mindre skambelagt å anmelde voldtekt nå, enn det har vært før.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Hun tror oppmerksomheten rundt Hemsedal-saken og TV-serien Skam spiller en rolle i den utviklingen vi nå ser.

– Vi har hatt debatter i samfunnet som kanskje gjør at det er litt mindre skambelagt å anmelde voldtekt enn det har vært. Jeg håper i hvert fall at det er det som er tilfellet. Og jeg tenker at det er viktig å anmelde uansett. Få bort mørketallene. Få bort skammen, sier Hagemann.