Hopp til innhold

Malin fikk ubehagelig telefon på jobb: – Jeg var helt i sjokk

Antall anmeldelser av seksuelt krenkende atferd har økt. Advokat Helene Haugland tror fortsatt det finnes store mørketall.

Malin Petrea Jørgenvåg

Til vanlig studerer Malin Petrea Jørgenvåg til en mastergrad, og jobber deltid som hotellresepsjonist. Her er en av hennes arbeidsoppgaver å besvare hotellets innkommende telefoner.

Foto: Frida Tønsaas / NRK

Klokken 7.45, en lørdag morgen, ringte telefonen på hotellet i Stavanger, der Malin Petrea Jørgenvåg (24) jobber som resepsjonist.

Hun var alene på jobb, og på displayet stod det skjult nummer. I andre enden var det en mann, som sa han ville spørre om noen datoer.

– Det kom litt rare lyder og han mumlet et eller annet, men jeg tenkte ikke så mye over det, og bare ventet, sier hun.

Det kom stønnelyder fra telefonen

Telefonsamtalen denne morgenen var noe utenom det vanlige. Mannen spurte henne gjentatte ganger om hun kunne vente litt, og etter hvert begynte hun å kjenne igjen de rare lydene.

– Jeg var jo i telefon, derfor var det vanskelig å være sikker på hva som skjedde, men da det kom enda flere stønnelyder, begynte jeg å mistenke at han onanerte, sier Jørgenvåg.

Hun spurte om han ville ringe tilbake når han hadde funnet datoene, men mannen i andre enden ønsket at hun bare skulle vente et minutt til. Stønnelydene stoppet ikke. Mistanken ble til rimelig sikkerhet, og hun prøvde igjen å avslutte samtalen, denne gangen litt mer bestemt.

– Jeg var helt i sjokk, og stilte meg selv spørsmål om det virkelig skjedde. Man står aldri på jobb og tenker at noen skal ringe og onanere til lyden av stemmen din, sier hun.

Store mørketall

Det å ringe og onanere, uten samtykke, regnes som en seksuelt krenkende atferd. Dette kan straffes med bot eller fengsel inntil ett år.

Jørgenvåg er ikke den eneste som opplever seksuelt krenkende atferd. Tall fra Politidirektoratet viser at antall anmeldelser har økt de siste årene. I fjor var det 1.650 som anmeldte slike saker. Det er 242 flere enn i fjor.

Helene Haugland

Advokat Helene Haugland håper økningen av anmeldelser, skyldes at flere tar tak i problemet.

Foto: Bullårstad advokatfirma

Selv om antall anmeldelser har økt, tror advokat Helene Haugland at det fortsatt finnes store mørketall, og blant disse finner vi Malin.

– Det kan hende at mange velger å ikke anmelde, fordi prosessen er en stor påkjenning. Også kan det være vanskelig å skaffe bevis, sier Haugland.

For å bevise slike situasjoner, trengs det dokumentasjon. Hva som er tilstrekkelig, varierer fra sak til sak.

Likevel trenger ikke en anmeldelse å være helt bortkastet. Anmeldelsen havner uansett i statistikken, som kan være med å synliggjøre problemet.

Ta bort skammen

Andreas Håheim jobber som sexolog for Stavangersexologene. Han tror ensomhet fører til destruktive handlinger, og at pandemien har vært med på å gjøre dette enda verre.

– Det handler om å ta vekk skammen knyttet til å gjøre noe destruktivt. Jeg tror at når vi gjør ting til skam, så gjemmer folk seg, og da får du ikke hjelp, sier sexologen.

Andreas Håheim

Sexolog Andreas Håheim mener ingenting er for skambelagt til å be om hjelp.

Foto: Frida Tønsaas / NRK

Han mener det ikke finnes én type mennesker som står bak slike handlinger, men at det er flere faktorer som kan spille inn.

– Det kan knyttes til en type seksuell spenning, eller narsissisme, som tror dette er det kvinner vil ha. Også har du sårbarheten, de som søker en form for oppmerksomhet, fordi de ikke har den sosiale kompetansen til å gå ut og treffe noen på vanlig måte, sier Håheim.

Tar ikke telefonen

Jørgenvåg tror det er viktig å få snakket om det etterpå, for henne ble vennene viktige.

Ettersom mannen ringte fra skjult nummer, så hun ikke verdien av å melde fra om saken. Derfor meldte hun verken fra til hotellet eller politiet, men i etterkant angrer hun.

Malin Petrea Jørgenvåg og Live Skille

Å snakke om det som skjedde med vennene ble redningen for Jørgenvåg.

Foto: Frida Tønsaas / NRK

En av grunnene til det er at hun tror mange ikke er klar over hvor stort dette problemet faktisk er.

– Når jeg forteller om denne episoden til venner blir de veldig overrasket. De visste ikke at slike ting skjedde.

Telefonsamtalen med den stønnende mannen har preget henne i ettertid.

– Jeg tar ikke telefonen når det ringer fra skjult nummer lenger, og det var aldri noe problem før, så det går jo åpenbart inn på en, sier hun.

Flere nyheter fra Rogaland