Satte fiskerekord ved hjelp av samboerens hår

Egentlig skulle han klare seg med fjorårets rekord, men også i år har John Olav Florø-Larsen fiska 100 arter på stang. En av dem må han takke samboeren for.

John Olav Florø-Larsen

John Olav Florø-Larsen med art nummer 100 i 2015. Arten kolmule er en torskefisk som lever på dypt vann, fra 70-80 meter og ned til 200-300 meter.

Foto: Endre Hopland

I desember 2014 trakk John Olav Florø-Larsen opp sin fiskeart nummer 100 – med stang – det kalenderåret. Planen var å «bare» fiske 50 arter i 2015. Men slik gikk det ikke. En kolmule (torskefisk) gikk på Florø-Larsens krok i helga, og dermed greide han det samme for andre år på rad – attpåtil på én måned mindre.

John Olav Florø-Larsen

John Olav Florø-Larsen fra Tananger fisker mye. Her da NRK var med ham på fisketur i fjor.

Foto: Øystein Otterdal / NRK
Sår på armane

Det gikk hardt utover armene hans da han var med på å fiske ei håkjerring på 1,1 tonn i 2013.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– Det var vel på et forum at jeg lovte maks 50. Men det røyk i april, sier Tananger-mannen John Olav Florø-Larsen til NRK.

– Det var ikke meninga, men jeg har vært på så mange turer med folk for å vise hvor de ulike artene er, forklarer en opprømt – og berømt – sportsfisker.

Har mer enn én fiskehistorie

I 2013 var han med på å hale inn ei håkjerring (en hai) på 1,1 tonn i Nedstrandsfjorden i Rogaland. En fisketur som for øvrig endte blodig for fiskeren.

I januar i år dro han opp et rekordstort eksemplar av arten paddetorsk, og i sommer vakte det oppmerksomhet da han fikk en glasstunge (flyndrefisk) på 3,4 gram på kroken.

– Da ringte Havforskningsinstituttet, sier sportsfiskeren, og legger til at flyndra ennå er i live i et akvarium.

Lugging ga resultater

En enda mindre fisk kan han takke samboeren for. Glasskutlingen veier vanligvis bare et halvt gram, og Florø-Larsen la hodet i bløt.

Den minste fiskekroken han fram til da kjente til, var størrelse 32. Men etter noen undersøkelser fikk han fatt i en størrelse 41. Snøret kan da ikke være tykkere enn 0,08 millimeter.

glasstunge

Det er ikke bare storfisk som vekker oppmerksomhet. Denne flyndrefisken, ei glasstunge, veier bare 3,4 gram. Den er så sjelden at Havforskningsinstituttet ringte da de hørte om fangsten.

Foto: Rudolf Svensen

– Et gjennomsnittlig hår er 0,06 millimeter tykt. Så jeg nappa noen hår fra samboeren, og limte sammen tre-fire stykker med lynlim, sier han.

Fisken beit for øvrig også på kroken på det 0,05 millimeter tykke snøret han spesialbestilte fra Japan.

Opp mot 280 fiskearter i Norge

– Ja, det blir litt spesielt, vedgår han, og innrømmer at fiskeinteressen kan tære på parforholdet også utover lugginga.

John Olav Florø-Larsen med paddetorsk

Florø-Larsen med en av de første blant de de 100 – en paddetorsk – som han fiska i januar. Eksemplaret veier 918 gram, godt over den tidligere norgesrekorden på 816 gram.

Foto: Privat

– La meg si det litt kort: Hun ser at dette er helhjerta, og at det er en sunn interesse. Men hun ser også at det har tatt litt overhånd, sier han.

For å sette 100-arter-bragden i perspektiv: I Norge, i saltvann og ferskvann, finnes det samla mellom 250 og 280 arter. Dette inkluderer ifølge Florø-Larsen arter som omtrent aldri er innom norske farvann, samt knøttsmå fisker som lever på store dyp.

– Jeg liker det jo. Hvis ikke hadde jeg ikke reist på turer til Østlandet i tre-fire dager og sulla i sørpe og myr, sier han.