Drapssiktet mann varetektsfengsles i fire uker

Den siktede ektemannen til savnede Agnes Elisabeth Müller (36) blir varetektsfengslet i fire uker, to av dem i full isolasjon.

Agnes Elisabeth Müller

Det er fortsatt ingen spor etter savnede Agnes Elisabeth Müller. Hun ble sist sett ved ferjeleiet på Oanes.

Foto: NRK/Politiet

Politiet ba i dag om at den 34 år gamle mannen som er siktet for å ha drept Agnes Elisabeth Müller på Forsand i Rogaland skulle varetektsfengsles i fire uker.

Påtalemyndigheten ønsket at mannen skulle ha brev- og besøksforbud i disse fire ukene og være fullt isolert i to av dem. Politiet bad også rettet om medieforbud, av hensyn til etterforskningen. Den siktede er ifølge sin forsvarer foreløpig ikke kjent med fengslingskjennelsen fordi fengselet er stengt for natten.

Jæren tingrett innvilget politiets ønske på alle punkter. Kjennelsen mom varetektsfengsling er unntatt offentlighet og fengslingsmøtet ble ført i dag, klokken 1300, med lukkede dører. Dette er av hensyn til den videre etterforskningen.

Kristin Nord-Varhaug

Politiinspektør Kristin Nord-Varhaug.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ørjan Eskeland

Drapssiktedes forsvarer, Ørjan Eskeland.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Må kunne etterforske fritt

– Vi er fornøyd med at vi fikk det vi ba om. Vi er i startfasen av etterforskningen og det er viktig for oss å sikre at han ikke kan forspille bevis, sier politiinspektør Kristin Nord-Varhaug.

– Når han sitter fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud kan vi etterforske fritt. Vi unngår både at han kan tilpasse sin forklaring og at andre vitner kan bli påvirket. Vi har fortsatt ikke funnet Agnes og det er hovedfokuset vårt. Derfor er det viktig at han holdes fengslet, legger hun til.

Også to ukers isolasjon er nødvendig, mener hun.

– Full isolasjon betyr at han ikke får samvær med andre fanger på Åna. Det henger sammen med at vi da ikke har kontroll på hvem han har kontakt med via de treffpunktene. Det er avgjørende for oss i forhold til etterforskningen, sier Nord-Varhaug.

– Har en teori om hvor hun er

Dagens fengslingsmøte varte i 4,5 timer, hvor tre av dem besto av den siktede mannens forklaring. Forsvarer Ørjan Eskeland kunne ikke kommentere hva som ble sagt i retten, men sa at den siktede mannen hadde kommet med korrigeringer og tilleggsopplysninger til tidligere avgitt forklaring. Da han kom ut av rettssalen ble han spurt om han vet hvor savnede Agnes Müller kan være.

– Min klient har nok sine formeninger om hvor hun kan være, men det kan jeg ikke uttale meg om slik situasjonen er nå, sa Eskeland.

Savnet i to uker

Agnes Elisabeth Müller ble meldt savnet lørdag 16. april. Etter ni dager med intensiv
etterforskning, endrer politiet status i saken mandag 28. april, fra å vurdere forsvinningen som en savnetsak til en kriminalsak.

Politiet mener det er skjellig grunn til å mistenke ektemannen, en 34 år gammel tysk
statsborger bosatt i Norge, for å ha tatt livet av Agnes
. Det er tekniske funn og motstridende vitneforklaringer som danner grunnlag for siktelsen. Politiet vurderer det som lite trolig at Agnes har vært utsatt for en ulykke eller selv har valgt å forsvinne. Agnes Elisabeth Müller er fremdeles savnet.

Nekter straffskyld

Ektemannen til Agnes erkjenner ikke straffskyld. Han har ved flere anledninger sagt, gjennom sin forsvarer, at han ikke har noe med forsvinningen å gjøre.

– Vi mener at han må løslates. Han tar dette veldig tungt og er klar på at han ikke har noe med dette å gjøre. Han har samarbeidet med politiet både da han hadde status som vitne og nå, sa Eskeland til NRK etter fengslingsmøtet.

De har de siste dagene blitt foretatt avhør av den siktede, og behov for nye avhør vil bli vurdert fortløpende, melder politiet.

– Politiet ber media om forståelse for at vi av hensyn til den videre etterforskningen, ikke kan gå nærmere inn på detaljene i saken. Vårt hovedfokus er å finne Agnes, skriver politiet.

Dør til dør-aksjon i Forsand

Politiet har gått fra dør til dør i Forsand.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK