– Noe av det tøffeste jeg har opplevd

Ordfører Gro Skartveit i Finnøy i Rogaland overtar som leder i Venstres fylkestingsgruppe i Rogaland etter Helge Solum Larsen.

Gro Skartveit, Helge Solum Larsen

Gro Skartveit tar over ledervervet i Venstres fylkestingsgruppe i Rogaland etter Helge Solum Larsen.

Foto: NRK / Scanpix

Tirsdag kveld ble det kjent at Venstres nestleder og leder i Venstres fylkestingsgruppe i Rogaland, Helge Solum Larsen (43) var anmeldt for voldtekt av en 17 år gammel jente fra Unge Venstre. Han ble senere samme kveld siktet i saken.

– Venstre skal støtte henne på alle måter

Helge Solum Larsen

Helge Solum Larsen ble tirsdag kveld anmeldt for voldtekt av en 17 pår gammel jente.

Foto: Jan Inge Ebbesvik / NRK

Gro Skartveit har jobbet sammen med Helge Solum Larsen i ti år, og satt i programkomiteen for stortingsvalget i 2009. Nå overtar hun ledervervet i Venstres fylkestingsgruppe i Rogaland.

– Det å få beskjed om at en som står deg så nær, og som du har jobbet så mye med har blitt anmeldt for voldtekt er noe av det tøffeste jeg har opplevd, sier Skartveit til NRK.

Den 17 år gamle jenta har fått Berit Johannessen som bistandsadvokat.

– Hun har advokat, anmeldt, får helsehjelp, og Venstre skal støtte henne på alle måter. Unge Venstre er involvert, og har imponert. Vi håper hun skal få all hjelp hun trenger. Det som er viktig er at hun ikke bare skal få det nå, men Venstre skal være her for henne over tid, sier Skartveit.

Selv utsatt for overgrep – vil dele erfaring

Pressekonferanse om Helge Solum Larsen

Gro Skartveit (venstre) og Per A. Torbjørnsen (sittende) under pressekonferansen tirsdag kveld.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Skartveit er selv blitt utsatt for overgrep. Hun skrev deretter boka «Ulvar i lammeflokken,» som handler om overgrep i kirken. Nå håper hun at hennes erfaring kan komme den fornærmede jenta og partiet til gode.

– Det er det at en må være der over tid. Samtidig har jeg møtt så mange organisasjoner og parti som ikke har tatt kvinnen på alvor, og latt henne ordne så masse selv, sier Skartveit.

– Jeg håper at min erfaring kan gjøre at Venstre klarer å gjøre en del av det. En vil alltid trø litt feil i slike saker, det er ikke til å unngå, men vi må være helt tydelige på hva som er viktig. Politiet skal gjøre sin jobb, og inntil det anbefaler vi at Helge Solum Larsen fratrer alle sine verv, legger hun til.

– Den krenkede parten skal ivaretas

Skartveit ønsker ikke å gjøre seg opp noen mening om skyldspørsmålet. Solum Larsen har erkjent å ha hatt samleie med jenta, men benekter at det dreier seg om voldtekt.

– Spesielt i denne typen saker med politikere med mye makt så er det den parten som opplever seg krenket som skal få støtte, og så skal Helge også ivaretas, sier Skartveit.

Skartveit tok over ordførervervet i Finnøy i fjor. Hun er også leder for Veiledningssenteret for stoffmisbrukeres pårørende i Rogaland.