Hopp til innhold

Finnøy fikk ti flere stemmer enn de har velgere

Det var en stund fare for at valget i Finnøy kunne bli annullert, for det ble talt ti stemmer for mye enn det som var avkryssa i manntallet.

Gro Skartveit

Gro Skartveit (V) mener det er dramatisk å underkjenne valget, selv om kommunen ikke kan gjøre rede for ti av stemmene.

Foto: Kaj Hjertenes

Valglogo

– I valglokalet på selve Finnøy var det stemplet ti stemmer mer enn det som var krysset av i manntallet. Det var ti stemmer som ikke hørte til noen, sier Gro Skartveit (V), ordfører i Finnøy kommune.

Etter samtaler med departementet er det bestemt at valget godkjennes likevel.

– Slik som dette skal absolutt ikke skje. Vi var på telefon med departementet lenge og vel i går kveld, for å finne ut hva vi skulle gjøre, sier ordføreren.

– Dramatisk å underkjenne valget

Det er valgstyret i kommunen som tok avgjørelsen om å godkjenne valget.

– Det var altfor dramatisk å underkjenne valget og ha nytt valg, slik at vi godkjente disse stemmene, som skyldes for dårlige rutiner og oversikt i valglokalet knyttet til avkryssingen, forklarer hun.

– Hvilket valg gjelder det?

– Det gjelder kommunevalget.

Det var et tett valg, og de ti ekstrastemmene i Finnøy kunne hatt betydning på mandatfordelinga.

– Det var så veldig tett i forhold til det siste mandatet, så i verste fall kunne det hatt innvirkning på mandatfordelingen, sier Skartveit.

– Skulle ikke skjedd

Hvis noen klager på valgstyrets avgjørelse om å godkjenne valget, må departementet avgjøre klagen.

Ordføreren understreker at dette ikke skulle ha skjedd.

– Det er forhåpentligvis absolutt ikke noe som kan skje igjen, og det viser at slike feil som dette kunne fått store konsekvenser, sier ordføreren.

Etter valget er KrF det største partiet i Finnøy kommune med 27,8 prosent av stemmene. Venstre og Senterpartiet fikk begge 20 prosent av stemmene. Det er uklart hvem som blir ordfører.