Hopp til innhold

– Smil, vi har løsninger til deg, finansminister

Først en selfie, før de ga finansminister Siv Jensen råd om hvordan Rogaland skal komme styrket ut av krisen i oljenæringen.

Selfie med Siv

Fra venstre: Varaordfører Bjørg Tysdal Moe, Torill Nag i Lyse, finansminister Siv Jensen og gründer Siri Kalvig.

Foto: Erik Waage / NRK

Det er vanskelige tider i fylket. Arbeidsledigheten blant høyt utdanna er klart høyest i Rogaland, sammenligna med andre fylker. Hver femte arbeidsledige i fylket har utdanning på universitets eller høyskolenivå.

I dag var finansminister Siv Jensen i Stavanger for å høre på det lokale næringslivet, og få tips om hvordan staten best kan løse oljekrisen i fylket.

Klaus Mohn

Klaus Mohn mener Siv Jensen og regjeringen bør se til oljenæringen og Rogaland i sin tilpasning av finanspolitikken.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det er jo særlig her oljeprisfallet rammer hardt. Det er nettopp derfor det er viktig for meg å komme hit, både for å snakke med bedrifter og folk som føler dette på kroppen nå, men samtidig snakke med aktører som representerer nye muligheter, sier Jensen.

Professor Klaus Mohn mener politikere blander seg for mye inn i hva vi skal leve av når oljeindustrien nå blir mindre, men møtte opp da finansministeren var på krise-besøk i oljebyen.

– I noen tilfeller syns jeg politikerne går for langt inn på områder som burde blitt overlatt til næringslivet selv, sier økonomiprofessor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger.

Mange forslag til ministeren

Flere representanter fra næringslivet i Stavanger møtte i dag opp, for å peke på muligheter for regionen.

– Vi burde få det nye fornybar-fondet til Stavanger, sier gründer Siri Kalvig.

Siri Kalvig

Gründer Siri Kalvig ønsker en større satsing på fornybar energi i fylket.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Mens andre peker på teknologiutviklingen:

– Vi har allerede Altibox som driver med teknologivirksomhet, og har veldig mye tung kompetanse innen teknologi, prosjektledelse og store industriprosjekter, sier Torill Nag i Lyse-konsernet.

Klaus Mohn mener staten og regjeringen bør se litt ekstra til Rogaland i tilpasningen av finanspolitikken.

– Og lokalpolitikerne bør satse slavisk på å legge forholdene godt til rette for å bo, jobbe og etablere bedrifter her, sier han.

Avskriver ikke «oljå»

Gode innspill, ifølge finansministeren, men hun vil ikke være konkret på hvilke tiltak regjeringen vil sette i gang. Hun snakker om omstilling i Rogaland og i resten av Norge.

– Det handler om den litt krevende omformingen fra en betydelig sysselsetting i olje- og gassrelaterte bedrifter over i andre næringer, sa Jensen.

Jensen i Stavanger

Finansminsiteren møtte sentrale aktører i næringslivet under et lunsjmøte tirsdag.

Foto: Erik Waage / NRK

Oljevirksomheten blir ikke avskrevet av finansministeren.

– Næringen kommer til å være viktig for Norge i mange tiår fremover. Akkurat nå, når vi ser veldig lave oljepriser, så må vi minne oss om at det har vi sett før. Vi kom oss videre fra det, sier Jensen.

Varig endring

Finansministeren viser til at det er flere forhold som nå påvirker situasjonen for bedriftene i Rogaland. For eksempel endringen i kronekursen, det lave rentenivået og et moderat lønnsoppgjør.

– I tillegg til at vi nå har et godt tilpasset budsjett, et ekspansivt budsjett, mener Jensen

Hun viser til at OECD-rapporten som kom mandag, viser at Norge står godt stilt for å kunne møte utfordringene som kommer. Likevel mener finansministeren at nedturen vi opplever nå ikke er en «midlertidig dupp».

– Det vi ser nå er en varig strukturell endring i norsk økonomi. Vi må ha flere ben å stå på. Det betyr at vi må stimulere til vekst og investeringer også i andre deler av norsk næringsliv, kanskje til og med i næringer som ikke er funnet ennå, sier Jensen.