Filter skal stoppe sms-mobbing

2 av 3 barn i Rogaland har opplevd sms-mobbing.

Mobiltelefon
Foto: www.colourbox.com

En undersøkelse Opinion har gjort for Telenor viser at 1 av 5 barn mellom 10 og 15 år har opplevd digital mobbing, det vil si via sms eller mms på mobiltelefonen. I Rogaland har så mange som to av tre barn opplevd sms-mobbing.

På Riska ungdomskole i Sandnes mener flere 8. klassinger at mobilmobbing er et økende problem. Meldinger med trusler om juling og karakteristikker om utseende er vanlig.

Hør hvordan 8-klassinger opplever sms-mobbing

Svartelisting

I dag starter Telenor opp med et såkalt mobbefilter, som skal hindre mobilmobbing.

- Dette mobbefilteret skal gi deg mulighet til å svarteliste mobilnummer, slik at du ikke får bilde og tekstmelding sendt til deg, sier informasjonssjef i Telenor Per Aril Meling.

Mobbefilteret aktiveres ved å ringe Telenors kundeservice for å registrere deg. Deretter kan du gå inn på telenor.no og legge inn numerne du ikke ønsker skal få kontakt med deg. Tjenesten er gratis. Meldinger fra avsenderen vil gå inn på en egen epost hos Telenor som du kan få tilgang til hvis du vil. Avsenderen av den svartelistede meldingen vil få melding tilbake om at nummeret er sperret.

Mer drastiske tiltak

- Jeg synes dette er et positivt tiltak, men det går ikke på kjernen av det å hindre mobbing. Mobberen kan jo mobilisere sitt nettverk og intensivere mobbingen av den som har stengt han ute, sier universitetslektor ved Senter for adferdsforskning Gaute Auestad.

Les også: Dramatisk økning i mobbing

Auestad kunne tenkt seg mer drastiske tiltak for å stoppe mobilmobbingen.

- Jeg hadde ønsket at foreldrene var mer involvert. At foreldre til mobberne ble varslet når slike ting skjer, og at mobberen også kunne være helt utestengt fra å få sende sms til alle i en kortere eller lengre periode. Filteret er et postivt bidrag, men det burde vært utvidet mye mer i samarbeid med de voksne.

Turne på ungdomskoler

Etter jul skal Telenor sammen med Røde Kors og Barnevakten på turne til 50 ungdomskoler for å informere om filteret.

- Vi kan komme med de tekniske løsningene, men vi må spille på lag med organisasjoner for å bevistgjøre folk om dette, sier Meling.

Les også: Nå kommer mobbefilter på mobilen

På Riska ungdomskole er det delte meninger om mobbefilteret vil virke.

8-klassinger har delte meninger om mobbe-filteret

I 2004 innførte Telenor et filter mot barneporno på nett og på mobiltelefon. Det har stoppet 13 millioner meldinger.