Filmsminke inntar halloween-festen

Et skummelt antrekk er for mange ikke nok på halloween, stadig flere pynter seg med voks og falskt blod.

Anne Elisabeth Sørensen

Anne Elisabeth Sørensen (22) er blant dem som legger ut bilder og videosnutter av sine bloddryppende «looks».

Foto: Privat

Filmsminken har beveget seg ut av TV-skjermen, og blir stadig vanligere å se på mange fjes. Trenden heter «Special Effects Make up» (SFX) og det tar av på sosiale medier nå som halloween nærmer seg.

Sian Elvy

Sian Elvy kommer opprinnelig fra Doncaster i England. Nå har hun flyttet til Vigrestad på Jæren og jobber som make-up- og SFX-artist i Sandnes.

Foto: Privat

– SFX sminke er magien som bringer det overnaturlige til live, sier profesjonelle sminkør Sian Elvy som opprinnelig er fra England, men som nå bor på Vigrestad på Jæren.

Elvy har jobbet med SFX-sminke i over ti år, og driver et firma som jobber med å lage spesialeffekter til filmproduksjoner i Rogaland. Men nå i disse halloween-tidene er hun fullbooket av privatpersoner som vil vinne kostymefesten.

– Denne sminken kan brukes til å skape illusjonen om manglende lemmer, råtten hud, eksponerte bein og synlige organer, fortsetter hun.

Opplæring på nett

Oppskrifter på hvordan en legger SFX-sminke deles hyppig på sosiale medier som Youtube og Instagram. Anne Elisabeth Sørensen (22) fra Hønefoss er blant dem som velger å gjøre det selv. Hun egger ut bilder og videosnutter av sine bloddryppende «looks».

Anne Elisabeth Sørensen (22) er blant dem som legger ut bilder og videosnutter av sine bloddryppende «looks».

Her kan du se hvordan Anne Elisabeth Sørensen forvandler seg selv til blodig zombie.

– Det er ikke lenge siden jeg begynte med det, så jeg er ennå nybegynner, men jeg får utrolig mange positive tilbakemeldinger, sier Sørensen.

Elvy liker godt at det blir flere og flere amatører som prøve seg på denne typen sminke hjemme.

– Sminke er ikke en eksklusiv klubb. Alle som vil kan plukke opp en børste, eyeliner eller en svamp og lage noe kult.

Filmsminke

En helt vanlig dag i studioet til Sian Elyv i Sandnes.

Foto: privat

Mange klovner i år

Til halloween er det mange som lar seg inspirere av storfilmer. Sørensen tror at «IT»-klovnen blir årets mest populære kostyme. Elvy har flere kunder som ønsker å bli sminket som den beryktede klovnen.

– I fjor var det populært å kle seg ut som Harley Quinn fra «Suicide Squad». I år ramler det inn med forespørsler om klovne-sminke etter at den nye «IT» filmen kom.

Grotesk sminke og kule kostymer er gleden ved halloween. Elvy mener likevel at en ikke skal glemme høytidens opprinnelse.

– Feiringen av halloween var originalt en natt der de døde sjelene blant oss på jorden ikke skulle kunne skjelne mellom de levende og de døde. Det kan være litt for enkelt å se hvem som er levende hvis det er 25 like Pennywise-klovner på den samme festen.