NRK Meny
Normal

Filmskaper: – Fødselsdepresjon forties

Ikke alle blir overlykkelige når barnet kommer. Gro Elin Hjelle kjente selv litt på fødselsdepresjonen. Filmen hennes om temaet blir vist under Schizofrenidagene.

Gro Elin Hjelle

Manusforfatter og filmskaper Gro Elin Hjelle snakket om sin film «Nå skal du få sove» i NRK Lokalen tirsdag morgen.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Det er ikke akkurat noen humorfilm. Det var skikkelig trist stemning på settet, sier Gro Elin Hjelle.

Hun er kanskje mest kjent som et barn av den såkalte Stavanger-bølgen. Hjelle har blant annet skrevet manus til kultfilmen Mongoland og oppfølgeren Monstertorsdag.

Den gang var stemningen løs på settet. Helt annerledes var det da de startet filmingen av hennes siste kortfilm «Nå skal du få sove», som vises under Schizofrenidagene 3.–7. november i Stavanger. Filmen var ferdig i fjor.

Der følger vi en nybakt mor som får elektrosjokkbehandling mot depresjon.

Blogger og ukebladet

– Det snakkes lite om fødelsesdepresjon – det er en lidelse som forties. På blogger og i ukeblader forteller alle om hvor instans denne morslykken skal være når du nettopp har født. Men så er det mange som ikke opplever det, sier Hjelle til NRK.

Som mamma kjente også hun på de mørke tankene, men ikke like sterkt som mora i filmen.

– Det oppleves som litt absurd, egentlig. Det å få et barn skal være det naturligste i hele verden, men så står du der, og så er det ikke så naturlig likevel.

– Jeg følte meg veldig alene, men etter hvert som jeg begynte å lese så skjønte jeg at dette er noe som folk har følt i århundrer, sier Hjelle.

– Kommer til å få «hetta»

Hun tror flere kommer til å få «hetta» og ikke orke å se filmen hennes.

– Men jeg tror at noen vil kjenne seg litt igjen, sier hun.

– Hvordan oppleves forholdet til barnet i en sånn situasjon?

– Det blir litt som en liten fremmed som du ikke helt vet hvordan du skal forholde deg til. Du kjenner ikke dette vesenet som kommer inn i huset.

For noen går depresjonen over av seg selv. For andre er det verre. Hovedpersonen i Hjelles film må ty til det mest ekstreme: elektrosjokkbehandling.

– Elektrosjokkbehandling er jo en annen ting som det ikke blir skrevet og snakket mye om, sier Hjelle.