Fikk kallet 17 år gammel

Multikunstneren Pia Myrvold er tatt inn i varmen i hjembyen. Åpner sin første museumsutstilling i Stavanger.

Pia Myrvold

Pia Myrvold stiller ut på Rogaland Kunstmuseum for første gang.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

For 25 år siden ble Pia Myrvold antatt på Høstustillingen i Oslo. Lørdag 17.november åpner Rogaland Kunstmuseum en stor utstilling som viser bredden i det Myrvold har holdt på med de siste 25 årene.

- Jeg hadde ikke trodd at det skulle gå så lang tid, før jeg fikk en utstilling som dette i hjembyen min. Det viser at Stavanger er en treg materie, men nå føler jeg meg fullt ut anerkjent i Stavanger, sier Pia Myrvold.

Leker med Hertervig

Utstillingen In-Formasjon fyller hele kunstmuseumet. Myrvold er mest kjent for sin klesdesign, men hun har gjennom hele karrieren jobbet med malerier og grafikk. I tillegg har hun de senere år jobbet mye med data, og kombinert visuell kunst med klesdesign, musikk, koreografi og interaktiv computergrensesnitt.

Klær fra Pia Myrvold

Klær fra 1994 og frem til i dag er med på utstillingen.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Et femti-talls malerier, forskjellige videoinstallasjoner og klær som viser klesdesignkarrieren fra 1994 i Paris og frem til i dag er med på utstillingen. I tillegg har Myrvold utviklet dataprogrammet New Media Art Lab, som er en kopi av Lars Hertervig-rommet på Rogaland Kunstmuseum. I programmet er det laget skulpturer som publikum kan plassere på Hertervig-maleriene. Resultatet kan så printes ut.

- Er ikke det å herpe med arbeidene til maleren Lars Hertervig?

- Nei, det er ikke meningen. Dette er en ny måte å kommunisere på i museum. Nye former kan tilføre maleriene noe nytt, og er en måte å hedre Hertervig på.

Er på rett hylle

Myrvold bor i dag i Paris. Fødebyen er Stavanger, og her kommer hun stadig tilbake.

- Jeg har et godt publikum her, og selger godt med malerier. Jeg har røttene mine her, og det er viktig for meg å få stilt ut her. Det er ikke for å få anerkjennelse, for den har jeg fått. Jeg startet her. 17 år gammel fikk jeg kallet om å bli kunstner. Det har aldri vært aktuelt for meg å være noe annet enn kunstner, sier Myrvold.

Malerier av Pia Myrvold

Pia Myrvold selger godt med malerier i Stavanger.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Utstillingen In-Formasjon skal henge på Rogaland Kunstmuseum frem til 3. februar neste år.

- Det er den store bredden som gjør henne interessant. Det kan også være et problem. Multikunstnere har lett for å bli multihandikappede. Men Myrvold har ikke gått i den fellen. Hun har en stayerevne og en bredde som gjør henne interessant, sier direktør på Rogaland Kunstmuseum, Peter Meyer.